Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Et eple om dagen»-myten er helt sann

Reduserer det farlige kolesterolet betraktelig og er bra for hjertet.

SUNT OG GODT: Et eple om dagen, er bra for mer enn magen, viser ny forskning. Foto: Scanpix
SUNT OG GODT: Et eple om dagen, er bra for mer enn magen, viser ny forskning. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å spise eple hver dag er svært gunstig for hjertet, skriver Health24.com. Det viser en ny studie som ble presentert på konferansen «Experimental biology» i Washington DC denne uka.

Overraskende resultater Kvinner som spiste tørkede epler hver dag i et år senket totalt sitt kolesterolnivå med 14 prosent, og nivået av det farlige LDL-kolesterolet med hele 23 prosent, viser resultater fra Florida State-universitetet i USA.

- Jeg hadde aldri ventet at inntak av eple skulle redusere det farlige kolesterolet i så stor grad, samtidig som det gode HDL-kolesterolet øker med fire prosent, sier avdelingsdirektør Bahram Arjmandi ved Florida State-universitetet.

Studien er delfinansiert av amerikanske myndigheter. Målet var å finne hvilke langtidseffekter inntak av eple kan ha når det gjelder hjerte- og karsykdommer.

160 kvinner i alderen 45 til 65 år ble delt i to grupper og fulgt tett. En av gruppene ble gitt 75 gram tørket eple daglig i et år, mens den andre gruppa fikk tilsvarende mengde svisker.

Gruppa som inntok eple daglig opplevde altså en betydelig reduksjon av det farlige kolesterolet.

Godt for hjertet Forskerne fant også at epleinntaket fikk ned nivåene av flere stoffer i kroppen som kan medføre økt risiko for hjertesykdom.

Til tross for at de tørkede eplene tilførte kvinnene 240 ekstra kalorier per dag, gikk kvinnene ned 1,5 kilo i snitt. Forskerne forklarer dette med at eple er så fiberrikt at det trolig senker apetitten noe.

- Eple er virkelig en fantastisk frukt på mange måter. En stor grunn til at epler er så bra, er det høye innholdet av fiber, sier ernæringsfysiolog Jessica Shapiro som rådgir hjertepasienter ved Montefiore Medical Center i New York.

Shapiro trekker fram at friske epler trolig er å foretrekke framfor tørkede epler, siden enkelte næringsstoffer kan bli redusert i tørkeprosessen.

Hun råder gjerne folk til å øke fiberinntaket i kosten, men foreslår at det gjøres gradvis, for å unngå problemer med magen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media