Et farlig paradoks

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk uskyld og idyll får stadig større problemer med troverdigheten. Denne gang gjelder det privat overvåking, bruk av leiesoldater og ufine metoder i det som med et misvisende navn kalles sikkerhetsbransjen. Aktører i denne bransjen er i stand til å utføre elektroniske angrep mot politikere, samfunns- og næringslivstopper samt institusjoner og infrastruktur. Det er i seg selv uhyggelig og meget alvorlig. Langt verre er at den såkalte sikkerhetsbransjen rekrutterer personer med spesialutdannelse fra forsvaret og politiet. Her kan det handle om personer som har spisskompetanse innenfor områder som gjelder fysisk vold, våpenbruk, psykologiske avhørsmetoder, elektronikk, etterretning osv.

At kunnskap ervervet innenfor statens lovlige voldsapparat deles med kriminelle eller politiske aktører, er mildt sagt urovekkende. Her har både forsvaret og politiet en soleklar plikt til å etterforske, oppklare og sette en stopper for uvesenet. Like viktig er at offentligheten blir kjent med resultatene av en slik innsats. Å begrave mørke hemmeligheter på innsida av egne murer, er ikke akseptabelt.

Det er utelukkende en god ting at det nå rettes skarpt søkelys på de metoder som tas i bruk av sikkerhetsbransjen og som rammer samfunnseliten. I begeistringen over dette skal vi likevel ikke glemme at overvåkingen skjer på oppdrag fra kunder. Det er slett ikke utenkelig at disse er økonomiske eller politiske aktører på høyt nivå. Nettopp her finner vi et ubehagelig paradoks. Det var først da overvåking rammet samfunnstoppene at alarmen gikk. I tiår etter tiår hevdet den politiske venstresida at den var overvåket. Det ble møtt med latter eller likegyldighet inntil Lund-kommisjonen fastslo at det hadde foregått massiv og ulovlig overvåking fra statens side.

Den sterkt økende overvåkingen i folks hverdag får fremdeles liten oppmerksomhet. Slik kan vi komme i fare for å overse det som er det virkelige problemet. Vi er på vei inn i et overvåkingssamfunn hvor det foregår et elektronisk våpenkappløp. Det rammer oss alle.