Et farlig yrke

Kristin Halvorsen fikk kake i bakhodet, en dansk kvinnelig politiker fikk slått ut to tenner denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAKA KRISTIN fikk i nakken, var ihvertfall myk. Det var ikke knyttnevene hun fikk i fjeset, den danske politikeren Annelise Jøng Pedersen sist mandag. Fremskridtspartiets førstekandidat til det nye Regionrådet på Sjælland ble overfalt av to innvandrergutter mens hun snakket med to eldre damer på Nakskov Torv. Angriperne knuste brillene hennes, slo ut to tenner og ga henne en dyp flenge i pannen. Annelise Jøng Pedersen ble innlagt på Nykøbing Falster Sykehus, mens de to guttene forklarte ugjerningen med at Fremskridtspartiet er et rasistparti.

SOM OM det gir noen rett til voldelige angrep ? Denne sammenblandingen av person og politikk er et skremmende ved trekk i våre samfunn. OLof Palme ble drept av den, det samme ble den svenske utenriksministeren Anna Lindh. Kvinnelige politikere skal være spesielt utsatt. Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk har studert «stalking» og sa til VG i denne uka at det er langt flere kvinner enn menn som pådrar seg plaging og vold fremkalt av makt og innflytelse.- Studier av menn i kriminelle miljøer forteller at de blir provosert av kvinner som er politi eller har andre myndighetsjobber, sier hun. Karita Bekkemellem, Erna Solberg og Dronning Sonja har alle vært utsatt.

HUN BURDE ant ugler i mosen, den ferske finansministeren når noen ville overrekke henne en kremkake. Hadde det vært blomster eller konfekt kunne Kristin Halvorsen ha vandret trygt ut på trappa, men bløtkaka er et etablert politisk våpen. Tyske politikere har fått litervis av krem i trynet og her i landet har både Thorbjørn Jagland og Sylvia Brustad bokstavelig talt fått smake. Til og med i Midt-Østen konflikten har kaka vært i bruk.

ALLE POLITIKER-angrep er forferdelige triste, fordi det blir umulig å følge opp gode intensjoner om å «ikke gjemme seg bort i svarte regjeringsbiler» som Kristin Halvorsen sier. Når en fredelig underskriftskampanje på Sjælland ender med sykeshus-innleggelse, må det flere vakter og biler til. To utslåtte tenner i Danmark og en kake i Norge illustrerer også en grotesk og grunnleggende mangel på forståelse for hva politikk og politisk ansvar dreier seg om. Det er virkelig å ta mannen isteden for ballen. Hendelsene viser også en side av den vanskelige rolle politikerne har i det moderne sekulære samfunn. Ikke bare blandes politikk og person, men de er blitt siste innstans, vår siste klagemur. Før ropte man sin ut sin vrede mot Gud, forsynet, skjebnen eller Kongen i København. Når klandrer man politikerne når noe går galt, man er uenig eller føler seg urettferdig behandlet. De ofte så utskjelte «politikerne» er personer, sårbare enkeltmennesker - som har et farlig yrke.