Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et fartsforsøk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samferdselsminister Torild Skogsholm går inn for en prøveordning med en fartsgrense på 110 kilometer i timen på de beste motorveiene. Direktør i Trygg Trafikk Leif Agnar Ellevset er skeptisk, og ønsker blant annet en garanti for at antall ulykker og omkomne ikke går opp. Vi deler Ellevsets prinsipielle syn, nemlig at alle tiltak som kan redusere ulykkene på veiene våre, må settes i verk. Mange steder har mindre fart beviselig begrenset skadeomfanget.

Nå kan det imidlertid også tenkes at økt tillatelig fart kan ha den samme effekten på enkelte strekninger. Tall fra Danmark kan tyde på det. For et år siden ble det satt en fartsgrense på 130 kilometer i timen på de beste veiene, og antall trafikkdrepte gikk ned med hele 12 prosent. Etter at vi her i landet økte fra 90 kilometer i timen til 100, har det heller ikke vært flere ulykker. Derfor kan vi ikke annet enn å bifalle prøveordningen, som det burde være forholdsvis enkelt å evaluere etter et år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!