Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et farvel til de kjemiske våpnene

«Vi er fraktisk nær målet», sa Thorbjørn Jagland.

NOBEL HEDER:Thorbjørn Jagland gir medalje og diplom til Ahmet Üzümcü for innsatsen med å tilintetgjøre verdens kjemiske våpen i Oslo Rådhus. Foto: AFP / Scanpix / DANIEL SANNUM LAUTEN
NOBEL HEDER:Thorbjørn Jagland gir medalje og diplom til Ahmet Üzümcü for innsatsen med å tilintetgjøre verdens kjemiske våpen i Oslo Rådhus. Foto: AFP / Scanpix / DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland delte ut Nobels Fredspris i går til de som gjennomfører menneskenes første fullstendige avrustningsavtale, de som er i ferd med å fjerne alle kjemiske våpen fra jorda.

Det har tatt hundre år. Flere forsøk har mislykkes. Men i 1997 kom Konvensjonen om Forbud mot Utvikling, Produksjon, Lagring og Bruk av Kjemiske Våpen. Der heter det innledningsvis, som Nobelkomiteens leder trakk fram i sin tale i Oslo Rådhus i går:

- Partene til denne konvensjonen er «fast bestemte, for menneskehetens skyld, på å utelukke fullstendig mulighetene for å bruke kjemiske våpen», minnet Jagland om.

- Er det ikke vakkert? spurte han.

- Enda vakrere: Dette kan oppnås. Vi er faktisk nær målet, fortsatte Jagland.

Frykten
Det er menneskenes første virkelige avrustningsavtale. En hel klasse grusomme våpen for masse-ødeleggelse, er snart fjernet fra jorda. Årets prisvinner, Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen (OPCW), har bidratt til å fjerne snart 90 prosent av alle kjemiske våpen i løpet av sine seksten år.

Generaldirektør Ahmet Üzümcü i OPCW tok tilhørerne med på ei reise til slagmarkene hvor de kjemiske våpen har vært brukt og deres virkning, til frykten og ofrene.

- Kjemiske våpen rører ved den rotfestede og patologiske frykten alle mennesker har for å bli forgiftet. De skiller ikke mellom stridende og sivile og heller ikke mellom slagmark og landsby. Du kan ikke se dem. Du kan ikke lukte dem. Og de gir ikke noe forvarsel for den intetanende, sa han.

Grusom pine
- Men deres virkning er ødeleggende - ofrene blir brent, blindet eller kvalt. Døden er sjelden umiddelbar og aldri uten smerte. Og når de ikke dreper, noe som ofte skjer, påfører disse våpnene mennesker og deres miljø varige skader, og fratar dem muligheten til å reparere og gjenoppbygge i kjølvannet av konflikter.

- Jeg trenger ikke å beskrive disse mange ulike virkningene i all sin grusomhet. De overgår en hver beskrivelse. Det er nok å se på bilder av ofrene for å forstå den dødskampen de må ha gjennomgått - fra Ieper i Belgia til Sardasht i Iran, fra Halabja i Irak til Ghout i Syria. Og det er nok å se på skjebnen til de overlevende etter slike angrep - mennesker som vil måtte leve resten av livet med uutholdelige fysiske og psykiske smerter - for å forstå hvorfor slike våpen må forbys, sa Ahmet Üzümcü.

Hedre ofrene
Han ville også dele prisen og hedre ofrene for kjemiske våpen:

- Kjemiske våpen har utviklet seg over tid, gjennom oppdagelsen av nye og mer dødelige stoffer. Men uansett hvilken form de måtte ha, tjener de det samme formålet - å frambringe frykt og underkastelse gjennom sin grusomme virkning.

- Mange vitner langt ut over slagmarka bekrefter dette. Ved å ta imot denne prisen på vegne av OPCW, går min hyllest også til alle disse ofrene, sa Ahmet Üzümcü.

Atomvåpen
Thorbjørn Jagland pekte også framover og kampen mot atomvåpen.

- Mens forhandlingene om atomvåpen har bygget på at atommaktene har forbeholdt seg eksklusiv rett til å ha atomvåpen, inneholder Kjemivåpenkonvensjonen ingen slik rettighet. Den er en reell nedrustningsavtale. Alle skal avskaffe sine kjemivåpen. Alle nasjoner blir behandlet på like fot, sa han.

- Dette må være perspektivet også når det gjelder atomvåpen slik møtet i FNs Sikkerhetsråd som president Obama innkalte til i 2009, vedtok. Også atomvåpen må bort fra jordas overflate! la Thorbjørn Jagland til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media