- Et fatalt feilgrep

Terje Søviknes er politisk død. Seint i går kveld begynte også Carl I. Hagen og resten av partiledelsen å ta avstand fra sin kronprins.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et hastig innkalt sentralstyremøte opplyste Hagen seint i går kveld at «det nå er opp til Hordaland Frp å vurdere det som har skjedd».

- Det som Terje Søviknes nå har forklart, setter saken i et noe annet lys enn da landsstyret i oktober vedtok at han skulle stå på førsteplass til stortingsvalglista. Han har fått en ripe i lakken som setter hans politiske karriere langt, langt tilbake, sa Siv Jensen ved 23-tida i går kveld. Uten å ville forklare hva som for henne var nytt.

Beskyttende hånd

Det var helt andre toner enn på pressekonferansen klokka 14 i går. Da holdt de to sin beskyttende hånd over kollega Søviknes, som de hadde gjort siden de ble kjent med saken i oktober i fjor.

Først klokka 16, etter den dramatiske pressekonferansen, forsto åpenbart Hagen at det var nødvendig for nestformann Søviknes å fratre som nestformann inntil videre: Han ble bedt om å søke permisjon.

Deretter forskanset Hagen og nestformann Siv Jensen seg på partikontoret på Youngstorget og ventet på at Søviknes skulle offentliggjøre beslutningen på TV. Der gjentok Søviknes det han hadde sagt til VG og partiledelsen tidligere: At han hadde hatt «intim og pinlig» seksuell kontakt med en 16 år gammel jente på FpU-landsmøtet for et år siden. Søviknes sa at han ville fortsette som ordfører i Os og som toppkandidat i Hordaland Frp, samtidig som han opplyste at han i oktober i fjor hadde orientert partiledelsen om sin «seksuelle kontakt» med 16-åringen.

«Gedigen bommert»

- Terje har gjort en gedigen bommert, et fatalt feilgrep. Det er nå opp til fylkeslaget i Hordaland og velgerne å avgjøre om det skal tilgis, sa en gustenblek og dradd Hagen i går kveld.

For dette gjør vondt: Ikke bare er partiets kronprins politisk død, men hele Hagens livsverk - partiet - er skandalisert, og drømmen om regjeringssamarbeid med Høyre og KrF er igjen redusert til en drøm.

I går formiddag ville verken Hagen eller nestformann Siv Jensen kommentere Søviknes-saken.

- Det er ikke riktig å gå inn i en hypotetisk situasjon, gjentok Hagen gang etter gang. Til tross for at det for alle andre var åpenbart at det ikke dreide seg om en hypotetisk situasjon, men om en prinsipiell: Dømmekraften til en 32 år gammel mann og leder i en maktstilling, som seksuelt utnytter en 16 år gammel jente.

Hagen og Jensen gikk imidlertid i detalj inn på den andre saken hvor Cathrin Rustøen (21) sier hun er blitt voldtatt av en jevnaldrende FpU-er. Men partiledelsen var mest opptatt av «det forunderlige» i at Rustøen gikk ut offentlig, selv om Hagen også fant å ville beklage noen av sine tidligere uttalelser.

- Jeg beklager hvis jeg kom i skade for å gi uttalelser som kan ha virket sårende på Cathrin Rustøen. Jeg skal bli flinkere til å si nei når det spørres etter kommentarer, og det synes jeg også andre bør tenke over, sa Carl I. Hagen. Beklagelsen stakk imidlertid ikke dypere enn at han svarte benektende på om han hadde ringt Rustøen for å framføre beklagelsen.

Den «beklagelige» uttalelsen var den eneste kommentaren han hadde til media da saken eksploderte lørdag:

- Partiledelsen har vært kjent med løsaktige påstander, som vi har behandlet på korrekt måte, og jeg synes det er uhyrlig og nedverdigende at slike påstander framføres på årsmøtet i et politisk parti. Det er nesten slik at jeg begynner å lure på om noen er blitt «plantet» i Frp for å ødelegge oss innenfra.

«Forunderlig»

Karakteristikkene «løsaktige», «uhyrlige» og insinuasjonen «plantet» om et 21-årig medlem i partiet han leder, var ved nærmere ettertanke uheldige - fordi de «kan ha virket sårende».

Likefullt var Hagen selv, hans generalsekretær Geir Moe og nestformann Siv Jensen under hele pressekonferansen fortsatt særlig opptatt av å understreke «det forunderlige» i at Rustøen valgte å stå offentlig fram.

- Enda mer forunderlig er at personer i det tidligere styret i Hordaland Frp og i fylkestingsgruppa tydeligvis har vært orientert og velger å la Rustøen stå fram med den tøffe belastningen det må ha vært for henne.

For de rundt 100 journalistene som var til stede i det overfylte partikontoret, var det kanskje mer forunderlig at saken om Rustøen og saken om 16-åringen har blitt behandlet fundamentalt forskjellig av partiledelsen. I saken om Rustøen har ledelsen vært særs aktive med nestformann Siv Jensen som operatør, mens påstandene mot Terje Søviknes ble lagt til side - inntil ryktene begynte å løpe, og Søviknes og Siv Jensen sammen sto fram offentlig for å avlive ryktene.

- Jeg kan ikke leve med slike rykter. Hadde det vært et korn av sannhet i påstandene, hadde jeg naturligvis trukket meg for lenge siden. Jeg har 100 prosent ren samvittighet, sa Søviknes til Dagbladet 24. januar.

Hittil har strateg Hagen valgt å behandle sakene som utslag av en maktkamp og et internt partianliggende. I går valgte han først å overlate den til politiet, før han seint i går kveld sa at det er det lokale fylkeslaget i Hordaland og velgerne i Søviknes' hjemkommune Os som må avgjøre den permitterte nestformannens politiske framtid.

- Jeg er ikke berettiget til å sette meg til dommer over dette, sa Frp-formann Carl I. Hagen på spørsmål om hvordan han vurderer dømmekraften til en sentral tillitsvalgt som har hatt «seksuell kontakt» med en 16-åring.

FORSVARTE SEG: Nestleder Siv Jensen tok til tårene flere ganger da Frp-ledelsen, inkludert Carl I. Hagen (bak), men minus Terje Søviknes, holdt pressekonferanse i går ettermiddag.