Et felles ansvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norges Røde Kors, Ungdom mot vold og Kirkens Bymisjon innleder i dag sin kampanje mot vold med en markering utenfor Snorre Kompagniet i Rosenkrantz' gate i Oslo der 24 år gamle Bernt Christian Thon Reppe ble skutt ned og drept natt til sist lørdag. Det er ikke mer enn en drøy måned siden en ung mann døde etter å ha blitt slått ned på Stortorget i Oslo. De tre organisasjonene tar nå opp igjen sin landsomfattende «:stopp volden»-aksjon som startet som en redaksjonell kampanje i Dagbladet i mars 1995. Den gang ble en 17 år gammel gutt skutt og drept i Pløens gate.
  • I forhold til storbyer andre steder i verden er vår hovedstad en fredelig by. Men også vi har fått et voldsproblem av ny og alvorlig karakter. Både utøverne av vold og ofrene er unge, de kjenner hverandre ikke, og voldsutøvelsen er brutal.
  • Denne blinde volden har mange årsaker knyttet til trekk ved samfunnsutviklingen og ved våre storbyer. Det finnes ingen enkel oppskrift på å stanse voldsutviklingen. Men ett er sikkert: Den angår oss alle fordi den skaper frykt, og fordi noen vi kjenner kan bli et tilfeldig offer neste gang.
  • Men først og fremst angår volden oss fordi det kreves et kollektivt engasjement for å bekjempe den. Det kreves at voksne bryr seg om ungdom som har problemer. Det kreves at nordmenn bryr seg om mennesker fra andre kulturer. Det kreves at vi bryr oss når noen vi kjenner flørter med vold. Det kreves at vi stiller krav til våre politikere og myndigheter om tiltak som forebygger voldsbruk. Og det kreves at vi bryr oss om vi blir vitne til voldshandlinger.
  • «:stopp-volden»-aksjonen er allmennhetens reaksjon på de konkrete utslagene av voldstendensene vi har registrert i det siste. Det er viktig at flest mulig slutter opp om den. Men i det lange løp er det summen av politiske og andre tiltak som bestemmer hvordan vi lever sammen som medmennesker. Graden av vold i samfunnet er et uttrykk for graden av sosiale spenninger. I det lange løp er det tiltak som begrenser dem som virker effektivt mot voldsbølgen.