«Et fengsel er ikke stedet for ham»

26-åringen sier han tente på Yngve Hågensens hus for å oppfylle sine egne regler, og han truet AUF-leder Anniken Huitfeldt for hennes nei til gasskraftverk. Det eneste samfunnet kan by ham, er ei celle i Oslo kretsfengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

26-åringen fra Tromsø lider av Aspergers syndrom, og er høytfungerende autist. Han sitter på femte uka i ei celle etter å ha innrømmet å ha tent på LO-lederens hus. Situasjonen hans er unik i norsk rettshistorie.

Nå sitter han i ei celle på åtte kvadratmeter i Oslo kretsfengsel. Han får en time lufting om dagen.

Fra 12. februar i 1998 og fram til Hågensen-brannen begikk han 75 straffbare forhold. Alle sakene ble henlagt.

Ingen behandling

- Han faller mellom to stoler. Han er ikke som andre, men retten mener han er tilregnelig og begrunnet fortsatt varetektsfengsling med gjentakelsesfare. Selv om han etter forholdene har det greit, er fengsel ikke stedet for ham, sier forsvarer Endre Storløkken.

Han forsøkte å finne et alternativ til fengselscella, men konstaterer at noe slikt ikke finnes.

- Så vidt jeg vet finnes det ingen straffedømte i Norge som har vært autister eller har hatt Aspergers. Han er nok den første. Lovgiverne i dette landet har ikke sett på problemet før. Det er kanskje på tide? spør Storløkken.

Sine egne regler

26-åringen har innrømmet at han skrev trusselbrev til Hågensen og leder Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet. 4. april tente han på LO-lederens hus.

Han begrunner brannstiftelsen med at når Hågensen støtter ulovlige aksjoner som meieri- og transportarbeiderstreik, og ønsker ei femte ferieuke, må han regne med reaksjoner. Han forteller og at når han først har skrevet trusselbrevene, har han forpliktet seg til å oppfylle det han truer med.

Han lager regler for seg sjøl som han må følge. Han spiser for eksempel en bestemt mengde mat om dagen, og drikker et fast antall liter væske.

Truet AUF-leder

- Jeg mener at gjentakelsesfaren ikke lenger er til stede. Når han fikk forklart den store forskjellen mellom det å støtte ulovlige aksjoner og det å tenne på et hus, forsto han det, forteller Storløkken.

Etter at 26-åringen ble fengslet, skrev han et trusselbrev til AUF-leder Anniken Huitfeldt.

Han utgir seg for å være arbeidsleder i et firma og truer med å bruke personer på AUF-lederens hjemsted til å sette fyr på huset hennes hvis hun setter «prosjektet» med ulovlige aksjoner mot gasskraftverk ut i livet.

Fengslet stoppet brevet. Han er nå også siktet for disse truslene.

karianne.solbrekke@dagbladet.no