- Et fengsel, ingen leirskole

Det blir ikke pinnekjøtt og ribbe på matfatet til de norske fangene i Norgerhaven julaften.

- MYE BRA, MEN:  Hells Angels-topp Ove Jørgensen Høyland og de ande fangene i Norgerhaven fengsel i Nederland føler seg litt lurt av norske myndigheter.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- MYE BRA, MEN: Hells Angels-topp Ove Jørgensen Høyland og de ande fangene i Norgerhaven fengsel i Nederland føler seg litt lurt av norske myndigheter. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet kommer ikke til å gripe inn, slik at de 242 fangene i det «norske» fengslet i Nederland får tradisjonell norsk julemiddag.

- Det er Kriminalomsorgen som styrer de norske fengslene, og vi har stor tillit til at de gjør det rette. Regjeringen vil selvfølgelig ikke blande seg inn i hva menyen til de innsatte i Norgerhaven blir på julaften, slår Brein-Karlsen fast.

Statssekretæren er tydelig på at de som soner straffene sine i det «norske» fengslet sitter i fengsel, og at det i et fengsel er og skal være restriksjoner.

- De innsatte får det ikke nøyaktig som de vil. Fengslet styres av Kriminalomsorgsdirektoratet, sier Brein-Karlsen.

Klagebrev Dagbladet kunne i går fortelle at samtlige innsatte i Norgerhaven har skrevet under på et klagebrev, hvor de har påpekt en rekke kritikkverdige forhold i fengselet. Skype, TV, hygiene, informasjon og mat mente fangene ikke var slik de var lovet. Samtidig fortalte fangenes tillitsmann, Hells Angels-toppen Ove Jørgensen Høyland at det var reaksjoner på at fengselsledelsen ikke ville servere tradisjonell norsk julemat som ribbe og pinnekjøtt på julaften.

- Men når det er sagt la jeg merke til at Jussbuss var negative fordi Norgerhaven ikke framsto som en leirskole da de innsatte kom til Nederland. Det er jeg glad for. Det er vitterlig et fengsel. De som soner der, gjør det fordi de er dømt til en straff for kriminalitet, sier Vidar Brein-Karlsen.

Satt inn tiltak Selv om den politiske ledelsen i Justis- og beredskapsdepartementet ikke vil gripe inn og redde juleribba og pinnekjøttet på julaften for de innsatte, er Brein-Karlsen tydelig på at norske myndigheter ikke skal lure noen.

- ET FENGSEL:  Vidar Brein-Karlsen, statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet er klar på at Norgerhaven er et fengsel og ikke en leirskole.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
- ET FENGSEL: Vidar Brein-Karlsen, statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet er klar på at Norgerhaven er et fengsel og ikke en leirskole. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Premissene som var forutsetningene for å sende innsatte til Norgerhaven skal selvfølgelig oppfylles. Vi har allerede satt i verk tiltak som gjør at forholdene for de innsatte skal bli slik de ble fortalt, før de ble sendt til fengselet, sier Brein-Karlsen til Dagbladet.