Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et fint sted å ta et verdig farvel med fatter'n

Petter Stordalen om Østre Porsgrunn kirke som brant ned til grunnen i natt.

- EN TRIST DAG: Petter Stordalen har mange minner fra Østre Porsgrunn kirke som brant ned til grunnen i natt. Sist han var i kirken var under farens begravelse for 17 år siden. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
- EN TRIST DAG: Petter Stordalen har mange minner fra Østre Porsgrunn kirke som brant ned til grunnen i natt. Sist han var i kirken var under farens begravelse for 17 år siden. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Østre Porsgrunn kirke fra 1760 brant ned til grunnen i morgentimene i dag.

Den 250 år gamle kirken var en av Norges største rokokkobygninger.

«Østsiden kirke i Porsgrunn brant ned til grunn i natt. Veldig trist. Mange gode minner fra kjerka mi.1760-2011.Hvor var sprinkelanlegget?», skrev forretningsmannen Petter Stordalen i en twittermelding i morges.

- For meg, handler Østsiden Kirke om barndommen. Jeg vokste opp to steinkast fra Østsiden Kirke. Ja, eller ett minutts beinhard tråkking på apache-sykkelen min, sier Stordalen entusiastisk.

- Det var den kirka vår familie gikk i hver julaften. Og onkelen min, som startet dagligvarebutikken jeg egentlig skulle ta over, ligger gravlagt der, sier han.

- Symbol for hele byen Stordalen mener Østre Porsgrunn kirke var et symbol for hele Porsgrunn.

- Det var ikke bare en kirke, men et landemerke, en samlingsplass for folk, sier Stordalen.

Han har vært i både dåp, konfirmasjon og bryllup der, og har mange og gode minner fra den 250 år gamle rokokko-kirken.

- Jeg har ufattelig mange gode minner derfra, det var en twittermelding rett fra levra, sier Stordalen, som forteller at han ble utrolig trist når han hørte om brannen idag tidlig.

Stordalen er litt usikker på om han ble konfirmert der. Men:

- Da jeg var tolv-tretten år arrangerte de turer, det var kanskje i forbindelse konfirmasjonsundervisningen, mimrer hotellkongen.

- Tradisjoner Rokokkokirken var en av landets største trekirker, og rikt utsmykket. Blant annet med vakkert smijernsarbeid i toppen av det høye kirkespiret. Stordalen forteller at Østre Porsgrunn kirke handler om tradisjoner.

- Selv om det er lenge siden jeg har vært der nå, kan jeg se for meg kirka innvendig den dag idag; midt i kirkeskipet hang det en stor treskute i taket, og et stort bilde av jesus rett fram. I de buede takene var det malerier med med engler og skyer. Et fantastisk flott byggverk, sier han.

Sist Stordalen besøkte barndomskirken var i farens begravelse i april 1994.

- Det er 17 år siden akkurat i disse dager. Jeg stod foran ved alteret og holdt minneord for fatter'n. Da så jeg opp på den store trebåtmodellen i taket. Båten heter visst «Håpet», sier han ettertenksomt.

Stordalen forteller at Østsiden kirke var et fint sted å være på den siste dagen med faren.

- Det var en trist dag, men et fint sted å ta et verdig farvel med fatter'n, sier Stordalen, til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media