Coronakatastrofe i Brasil:

«Et folkemord»

Nå registrerer Brasil rundt 4000 coronadødsfall hver dag, men ekspertene frykter toppen ikke er nådd. Nå sammenliknes president Jair Bolsonaros pandemihåndtering med et folkemord.

PARADOKSET I PANDEMIEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer viktigheten av tiltak sett opp mot ulike land i verden. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV / Foto: Luiz Gomes/Fotoarena/Sipa USA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +316
innlagt110 +4
døde 757
påvist smittet 158 000 000+786.5K
døde 3 280 000 +13.2K
Se mer

Han har sammenliknet covid-19 med en «liten influensa» og har bedt sitt eget folk «slutte å syte» over coronapandemiens herjinger.

Samtidig har Brasil fortsatt å nå nye dystre milepæler.

For første gang ble det denne uka registrert over 4000 coronadødsfall på ett døgn i Brasil. Så ble rekorden tangert, ikke bare én, men to ganger.

Foretar ikke brasilianske myndigheter seg noe nå, frykter ekspertene at landets helsevesen skal kollapse totalt. Derfor har de innstendig bedt president Jair Bolsonaro å innføre en nasjonal nedstenging, men Bolsonaro - den høyrekonservative populisten - nekter å lytte.

Nå går hans forgjenger, tidligere president Dilma Rousseff, til et ekstraordinært kraftig angrep mot Brasils president.

SYTING: Torsdag 4. mars holdt presidenten i Brasil en kontroversiell tale der han ba det brasilianske folket om å slutte å syte over coronapandemien. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

«Forkastelig»

I et intervju med den britiske avisa The Guardian, sammenlikner Rousseff Bolsonaros pandemihåndtering med «et folkemord» og kaller den «pervers».

- Jeg bruker det ordet, sier Rousseff, og sikter til «folkemord».

- Det som karakteriserer et folkemord er når du spiller en aktiv rolle i en befolknings død på en massiv skala, legger Rousseff til.

ANGRIPES: Brasils president Jair Bolsonaro har fått sterk kritikk for sin håndtering av coronapandemien. Foto: NTB
ANGRIPES: Brasils president Jair Bolsonaro har fått sterk kritikk for sin håndtering av coronapandemien. Foto: NTB Vis mer

Hun mener Bolsonaros håndtering - eller rettere sagt manglende håndtering - har kastet Brasil drivende ut på et «hav av hunger og sykdom».

- Vi lever gjennom en ekstremt dramatisk situasjon i Brasil fordi vi ikke har noen regjering, ingen som leder oss gjennom krisa. Vi ser 4200 dødsfall hver dag, og alt tyder på at hvis ingenting forandrer seg, så vil vi nå 5000. Likevel skjer det en totalt forkastelig normalisering av denne virkeligheten, sier Rousseff.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Rousseff, fra det brasilianske arbeiderpartiet, var president i fem år før hun ble avsatt etter en riksrettssak i 2016. Hun ble anklaget for korrupsjon i forbindelse med Petrobras-skandalen, men ble aldri formelt kjent skyldig i korrupsjon i en domstol.

MUTASJON: Line Vold sier hun er bekymret for den brasilianske mutasjonen av coronaviruset, som ble påvist i Norge for første gang på fredag. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer

Venter rystende scener

I hele mars ble det registrert 66 573 coronadødsfall i Brasil. Det er mer enn dobbelt så mange som forrige rekordmåned.

Ifølge The Guardian frykter ekspertene at mer enn 100 000 brasilianere kan miste livet i april om myndighetene i Brasil ikke tar grep.

- Det er desperat. Jeg klarer ikke å sove ordentlig, for å være ærlig. Jeg legger meg og har disse tallene og simuleringene i hodet og jeg klarer ganske enkelt ikke å tenke skikkelig, sier forskeren Miguel Nicolelis til The Guardian.

NÅDELØS: Brasils tidligere president Dilma Rousseff kommer med et nådeløst angrep mot sin etterfølger. Foto: NTB
NÅDELØS: Brasils tidligere president Dilma Rousseff kommer med et nådeløst angrep mot sin etterfølger. Foto: NTB Vis mer

Han har gjentatte ganger fått rett i flere dystre spådommer, og nå tror han at Brasil kan få oppleve 5000 dødsfall hver eneste dag i tida framover.

- USA hadde én dag med flere enn 5000 dødsfall, og vi kommer til å overgå USA - både i daglige dødsfall og det totale antallet dødsfall, sier Nicolelis til avisa.

Det vil bety kaos, mener han.

- Vi kommer til å se lik som samler seg opp på klinikker og folk som dør i gatene snart i Brasils største by, São Paulo, sier forskeren.

CORONA-EKSPERIMENT: Her tester Barcelona viruset på en litt utradisjonell måte lørdag 27. mars. Video: Catalunya Informacio / Twitter. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Flere yngre enn eldre syke

I Brasil lå det i mars flere covid-19-syke pasienter under 40 år enn over på intensivavdelingene på landets sykehus.

Det sier legen Ederlon Rezende, som koordinerer et forskningsprosjekt i regi av den brasilianske foreningen for akuttmedisin (AMIB).

Brasil er et av landene i verden som er hardest rammet av pandemien og står nå midt oppe i en bølge av en ny virusvariant.

I mars var 52 prosent av alle som var innlagt med covid-19 på intensivavdelinger 39 år eller yngre.

Til sammenligning var 14,6 prosent av intensivpasienter under 40 år de førte månedene av pandemien. For perioden september til februar var tallet 45 prosent.

MASSEGRAV: Dette er blant det hardest rammet området i Brasil. Video: Ap Vis mer

Massebegravelser

For snart ett år siden skapte den brasilianske byen Manaus store overskrifter verden over da de - etter et skred av coronadødsfall - var nødt til å arrangere massebegravelser.

Bilder av smale graver, tett i tett med hverandre, gikk verden rundt.

Nå er slike bilder blitt vanlig i Brasil, og de tas nå over hele landet, skriver Al Jazeera. De melder at myndighetene jobber dag og natt med å gravlegge de døde og samtidig grave nye graver i påvente av nye dødsfall.

Bare USA har registrert flere coronadødsfall enn Brasil. I USA er det registrert rundt 575 000 coronadødsfall, i Brasil er tallet cirka 350 000.

Men i USA går vaksineringen hurtig, og alle voksne over hele landet ventes snart å få tilbud om vaksine. Over 20 prosent er fullvaksinert.

I Brasil er tallet rundt åtte prosent, ifølge Al Jazeera.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer