Indisk høyesterett om oksygenmangel og dødsfall:

- Et folkemord

Over 2,5 millioner har blitt smittet av coronaviruset i India, og stadig flere dør fordi sykehusene går tomme for oksygen. Den øverste domstolen i landets mest folkerike delstat mener det «ikke er mindre enn et folkemord» som pågår.

Foto: Abhishek /UPI / Shutterstock / NTB
Foto: Abhishek /UPI / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I India herjer pandemien med full styrke. Landet med totalt 1,35 milliarder innbyggere opplever et smittetrykk på flere hundre tusen registrerte smittetilfeller og over 3000 coronadødsfall daglig.

Det pågår en kamp om medisinsk utstyr, samtidig som pasienter dør av oksygenmangel og krematorier fylles opp.

Situasjonen er nå så prekær, at søndag måtte Sitaram Bhartia sykehus i New Delhi be domstolen i hovedstaden om hjelp, som en «siste utvei».

Sykehuset hadde bare oksygen til 30 minutters drift igjen, til 42 coronapasienter, skriver Reuters.

Domstolen beordret regjeringen til å umiddelbart komme på banen.

- Oksygentilførsel ankom kort tid etter henvendelsen vår til domstolen, og noen timer etter ankom en tank, sier advokat Shyel Trehan til nyhetsbyrået.

- Et folkemord

De siste ukene har dette gått igjen: Flere sykehus har advart om mangel på oksygen, sengeplasser og medisiner. Ifølge Reuters registrerer New Delhi alene rundt 20 000 smittetilfeller daglig. Byen sier de trenger 976 tonn medisinsk oksygen hvert døgn, men får mindre enn 490 tonn av regjeringen.

Representanter for statsminister Narendra Modis regjering, som står for forsyninger nasjonalt, mener de gjør alt som er mulig, og beskylder lokale myndigheter for å politisere problemet.

Modi har vært under hard kritikk for å ha underfinansiert helsevesenet, åpnet opp for tidlig og ikke stengt ned samfunnet igjen.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Foto: AP / NTB / Dagbladet TV / Flightwatch / Flighradar. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Tirsdag kom også høyesteretten Allahabad High Court i Indias mest folkerike delstat Uttar Pradesh med en nådeløs dom:

- Det er med smerte vi ser at covid-19-pasienter dør fordi de ikke får tilført oksygen på sykehusene. Det er en kriminell handling og ikke mindre enn et folkemord av dem som har fått i oppdrag å sikre kontinuerlig tilgang på den flytende medisinen, slo høyesterettsdommerne Ajit Kumar og Siddhartha Varma fast i en høring om temaet.

De viste til videoer i sosiale medier av folk som hamstrer oksygenflasker og trakassering av fattige som ber om også å få.

- Vi finner disse nyhetene stikk i strid med Uttar Pradesh-regjeringens egne uttalelser om at det fantes tilstrekkelig med tilførsel, sa dommerne og pekte på to nyhetssaker om coronapasienter som skal ha dødd som følge av mangelen i byene Meerut og Lucknow.

De ba delstatsregjeringen komme med «øyeblikkelige korrigerende tiltak», og beordret en gjennomgang av de to sakene, ifølge Indian Express.

Regjeringen har foreløpig ikke svart på uttalelsen, skriver CNN.

India består av 28 delstater, hver styrt som selvstendige parlamentariske demokratier, med en folkevalgt forsamling og en regjering ansvarlig overfor forsamlingen.

Hjelp fra utlandet

I kjølvannet av pandemiens herjinger, har imidlertid nasjonale og lokale myndigheter tatt grep den siste tida. Søndag forlenget New Delhi nedstengingen med ei uke, mens delstaten Odisha øst i India ble den siste til å stenge ned.

Smittetrykket har tidligere vært konsentrert om de største byene, men skyter nå også fart utover landsbygda i landet, skriver NTB.

Hjelp fra omverdenen begynner også å strømme til, blant annet utstyr for å produsere oksygen, pustemasker og annet medisinsk utstyr.

Søndag ankom flylaster fra både Tyskland og Frankrike, mens mandag ble det kjent at Storbritannia sender ytterligere 1000 respiratorer til landet, i tillegg til de 200 de allerede har sendt.

Også Norge har blitt med på dugnaden.

- Situasjonen i India er svært alvorlig, med høye smittetall og mange døde. Norge vil bidra med 20 millioner kroner i humanitære midler for å støtte befolkningen i den svært krevende situasjonen landet står i, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding i forrige uke.

- Coronaviruset forholder seg ikke til grenser, viruset og nye mutasjoner spres raskt over landegrenser og kontinenter. At vi lykkes med å bekjempe pandemien globalt, er avgjørende også for smittesituasjonen i Norge, sa hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer