Indisk høyesterett om oksygenmangel og dødsfall:

- Et folkemord

Over 2,5 millioner har blitt smittet av coronaviruset i India, og stadig flere dør fordi sykehusene går tomme for oksygen. Den øverste domstolen i landets mest folkerike delstat mener det «ikke er mindre enn et folkemord» som pågår.

Foto: Abhishek /UPI / Shutterstock / NTB
Foto: Abhishek /UPI / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I India herjer pandemien med full styrke. Landet med totalt 1,35 milliarder innbyggere opplever et smittetrykk på flere hundre tusen registrerte smittetilfeller og over 3000 coronadødsfall daglig.

Det pågår en kamp om medisinsk utstyr, samtidig som pasienter dør av oksygenmangel og krematorier fylles opp.

Situasjonen er nå så prekær, at søndag måtte Sitaram Bhartia sykehus i New Delhi be domstolen i hovedstaden om hjelp, som en «siste utvei».

Sykehuset hadde bare oksygen til 30 minutters drift igjen, til 42 coronapasienter, skriver Reuters.

Domstolen beordret regjeringen til å umiddelbart komme på banen.

- Oksygentilførsel ankom kort tid etter henvendelsen vår til domstolen, og noen timer etter ankom en tank, sier advokat Shyel Trehan til nyhetsbyrået.

- Et folkemord

De siste ukene har dette gått igjen: Flere sykehus har advart om mangel på oksygen, sengeplasser og medisiner. Ifølge Reuters registrerer New Delhi alene rundt 20 000 smittetilfeller daglig. Byen sier de trenger 976 tonn medisinsk oksygen hvert døgn, men får mindre enn 490 tonn av regjeringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer