Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et for stort ansvar?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ville seg altså slik at Vladimir Putins Russland på samme tid har ansvaret for å overvåke universelle menneskerettigheter i Europa, og lede gruppen av de rike og vellykkede i verden. Europarådet er en av organisasjonene Russland overtok ledelsen av denne måneden. Rådet har som oppgave å overvåke menneskerettigheter slik de er tolket i blant annet FN-charteret, altså som universelle. Den andre organisasjonen er G-8 landene, en sammenslutning av de i utgangspunktet sju fremste økonomiene blant verdens utviklete demokratier, der Russland både i økonomisk og demokratisk forstand er det siste hjulet på vogna.

Det er et stort ansvar Russland har ved å lede begge organisasjonene. Ansvaret blir enda større fordi det reises berettiget tvil om Russlands vilje til å bygge demokrati og etterleve menneskerettighetene. Denne uka unnlot president Putin å svare på konkrete spørsmål om pressefrihet under en stor internasjonal konferanse for verdens ledende aviser i Moskva. Han henviste til at stadig flere russiske medier eies av private. Men «glemte» i samme slengen å nevne at disse eierne er selskaper som eier medier nettopp fordi de er lokale mot makta i Kreml. Vi snakker altså om et land som ser selektivt på grunnleggende demokratiske rettigheter hos seg selv.

Og vi snakker om et land som har satt energisikkerhet øverst på dagsorden for å sikre vekst i verdensøkonomien, men som selv bruker energi som et politisk pressmiddel. Det hele skjer på en måte som skaper tvil om nettopp energisikkerheten, og dermed om stabile økonomiske vekstvilkår, slik det ble demonstrert da det russiske gasselskapet Gazprom skrudde av gassen gjennom Ukraina i januar. De ville presse Ukraina til å betale høyere priser etter den oransje revolusjonen for halvannet år siden, men de forstyrret også gasstilførselen til EU, som går gjennom Ukraina.

Med Russlands lederskap i Europarådet og G-8 snakker vi altså om verten for selskapet som har pyntet seg i litt for fine fjør, og snakker i litt for store ord. Så store at mange av gjestene nok rødmer litt over det de er med på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling