KRITISERER USA: Italias fremste katastrofekoordinator Guido Bertolaso (t,v) mener den USA-ledede hjelpeinnsatsen på Haiti er feilslått. Her avbildet sammen med statsminister Silvio Berlusconi. Foto: AP/Sandro Perozzi
KRITISERER USA: Italias fremste katastrofekoordinator Guido Bertolaso (t,v) mener den USA-ledede hjelpeinnsatsen på Haiti er feilslått. Her avbildet sammen med statsminister Silvio Berlusconi. Foto: AP/Sandro PerozziVis mer

- Et forfengelighetsshow for tv-kameraene

Italiensk katastrofekoordinator med ramsalt kritikk av USAs hjelpeinnsats på Haiti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Italias fremste katastrofekoordinator Guido Bertolaso kaller det USA-ledede hjelpearbeidet på Haiti «patetisk mislykket», melder Fox News. Han mener den nasjonale tragedien blir omgjort til «et forfengelighetsshow for tv-kameraene».

Til italiensk fjernsyn søndag uttalte Bertolaso at hjelp trolig vil gå tapt i den ineffektive operasjonen. Til tross for å ha sendt 13 000 soldater, er det ingen som gir ordre, sa italieneren.

Bertolaso ga både tidligere president Bill Clinton og FN det glatte lag i tv-intervjuet.

Kritiserer FNClinton ble beskyldt for å sole seg i tv-kameraer mens han delte ut vann, bare for å returnere hjem neste dag.

FN blir kritisert for å slippe hjelpepakker over øya nærmest i blinde, mens de håper på det beste.

- De trodde de bare kunne ta med noe å drikke og noe å spise, så ville problemet løse seg, uttalte Guido Bertolaso

Italias utenriksminister Franco Frattini var raskt ute med å forsikre om at Bertolasos uttalelser står for hans egen regning.

Brannslukking- Vi har fra første dag påpekt at det har vært mangel på adekvat koordinasjon, men det betyr ikke at Italia har noen intensjoner om å kritisere USAs innsats.

12 januar tok USA kontroll over flyplassen på Haiti, etter jordskjelvet som kan ha drept rundt 150 000 mennesker.

Utenriksminister Hillary Clinton har i dag tilbakevist kritikken fra Bertolaso og forsvart den amerikanske hjelpeinnsatsen.