- Et forsøk på å være folkelig

Bondevik mener Kristin Krohn Devold bare forsøkte å være folkelig på NRK i går, og sier han fortsatt har tillit til den omstridte forsvarsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere politikere reagerte sterkt på Devolds opptreden på «Skavlan» på NRK i går kveld. SV-leder Kristin Halvorsen mener forsvarsministeren begikk en «dødssynd» når hun ga andre skylda for klasebombeskandalen.

Så innrømmet hun på direkte spørsmål at hun ikke hadde kontroll over forsvaret, noe som fikk både forsvarskomiteens leder Marit Nybakk til å reagere sterkt.

- Dette dreier seg ikke om en studentpolitiker eller en vararepresentant til et kommunestyre, men landets forsvarsminister. Hun kan ikke sitte å knise av at hun ikke har kontroll over egen organisasjon. En statsråd må vise at hun mestrer kriser. Det synes jeg det er stor mangel på her, sier hun til NTB.

Like før klokka ett i dag innkalte statsminister Kjell Magne Bondevik til en improvisert pressekonferanse for å kommentere Devolds Skavlan-tabbe. Selv hadde han bare sett bruddstykker av programmet.

Dette sa Devold:

Skavlan i går:
(Devold ramser opp tabber begått under hennes tid som statsråd)
Skavlan: «Du har rett og slett ikke kontroll»
Devold: «Det har du helt rett i»

- Jeg oppfattet dette som et folkelig forsøk på å forklare, uten at hun fraskriver seg det politiske ansvaret. Det hun mente var at hun ikke hadde detaljert kontroll over en organisasjon med 35 000 mennesker, sier Bondevik.

Bondevik sier han fortsatt har tillit til Devold.

- En statsminister har enten tillit eller ikke tillit til en statsråd. Denne tilliten kan ikke graderes. Når hun sitter betyr det at hun har min tillit.

Krohn Devold skal møte i to høringer i Stortingets forsvarskomité førstkommende torsdag.

Devolds tabber

  • I juni avslørte Dagbladet at hun hadde hemmeligstemplet en ekspertrapport som konkluderte med at Norge bør velge Eurofighter som neste generasjons jagerfly. Likevel valgte hun å satse én milliard kroner på det amerikanske Joint Strike Fighter-prosjektet.
  • I april avslørte Dagbladet at Forsvaret kjøpte ammunisjon for 1,3 millioner kroner fra Israel.
  • I februar avslørte Dagbladet at Forsvaret hadde kjøpt ti israelske panservernraketter.
  • I februar ble det avslørt at Forsvaret heller betalte knusing av velholdte beltevogner enn å selge dem til sivile.
  • I oktober ble det avslørt at Forsvaret hadde bombet med klasebomber på Dovrefjell, selv om Norge ønsker å forby slike våpen.
HAR TILLIT: Statsminister Bondevik måtte i dag hastig innkalle til pressekonferanse for å kommentere Devolds tabbe på Skavlan i går.