Et forsvar i dyp krise

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stormkast og høye bølger ruller over forsvaret. Det begynte med enorme økonomiske overskridelser som avslørte et manglende kontrollapparat. Den saken truet lenge med å sende daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold til bunns. Så kom avsløringene av den pinlige mangelen på sanitetsstyrker i Afghanistan. I går kom ytterligere to nye saker på bordet, begge av svært alvorlig karakter. Den ene gjelder Riksrevisjonens rapport som konkluderer med at forsvaret mangler så mye kapasitet og utstyr at kampevne og mulighet til å løse internasjonale oppdrag er alvorlig svekket. Den andre er Økokrims aksjon mot flere ledere i forsvaret som er siktet for korrupsjon i forbindelse med Siemens-saken.

Siktelsene mot forsvarstoppene går ut på at de skal ha mottatt bestikkelser i form av gratis reiser, gaver, dyre måltider og andre goder fra bl.a. Siemens. Dette selskapet fikk tidligere i uka en bot på ni millioner for grovt bedrageri mot forsvaret. I fjor høst ble det tatt ut tiltale mot kontreadmiral Atle Karlsvik for grovt bedrageri og uforstand i tjenesten, men i mai ble han frifunnet på alle tiltalepunkter. Flere av toppoffiserene som nå er siktet, bedyrer også sin uskyld. Under alle omstendigheter er det grunn til å holde hardt på prinsippet om at det er domstolene som avgjør skyldspørsmålet. Rettssikkerheten gjelder også for admiraler.

Derimot er det ingen grunn til å være avventende når det gjelder den ukultur som åpenbart finnes i terrenget der ledende offiserer møter våpenindustrien. Det er f.eks. en kjent sak at både norsk og utenlandsk våpenindustri kjøper tidligere offiserer og bruker dem i sitt salgsarbeid. Tidvis omfatter dette også tidligere forsvarspolitikere, og trafikken har betydelig omfang. At valg av forsvarsmateriell til milliarder av kroner skjer på en markedsplass der gamle kullkamerater fra Krigsskolen møtes hyppig, er i seg selv tvilsomt. Serien av skandaler viser at vi har et forsvar i dyp krise.