Et forsvar i dyp krise

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stormkast og høye bølger ruller over forsvaret. Det begynte med enorme økonomiske overskridelser som avslørte et manglende kontrollapparat. Den saken truet lenge med å sende daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold til bunns. Så kom avsløringene av den pinlige mangelen på sanitetsstyrker i Afghanistan. I går kom ytterligere to nye saker på bordet, begge av svært alvorlig karakter. Den ene gjelder Riksrevisjonens rapport som konkluderer med at forsvaret mangler så mye kapasitet og utstyr at kampevne og mulighet til å løse internasjonale oppdrag er alvorlig svekket. Den andre er Økokrims aksjon mot flere ledere i forsvaret som er siktet for korrupsjon i forbindelse med Siemens-saken.

Siktelsene mot forsvarstoppene går ut på at de skal ha mottatt bestikkelser i form av gratis reiser, gaver, dyre måltider og andre goder fra bl.a. Siemens. Dette selskapet fikk tidligere i uka en bot på ni millioner for grovt bedrageri mot forsvaret. I fjor høst ble det tatt ut tiltale mot kontreadmiral Atle Karlsvik for grovt bedrageri og uforstand i tjenesten, men i mai ble han frifunnet på alle tiltalepunkter. Flere av toppoffiserene som nå er siktet, bedyrer også sin uskyld. Under alle omstendigheter er det grunn til å holde hardt på prinsippet om at det er domstolene som avgjør skyldspørsmålet. Rettssikkerheten gjelder også for admiraler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer