Et forsvar i omstilling

Forsvar er dyrt, og mer avanserte våpen sender kostnadene bokstavelig talt til himmels.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret er alene om å ha suksess når det ikke blir brukt. Vi er tilstrekkelig forsvart når vi slipper å skyte på noen. Slik er det for et land som Norge, uten ambisjoner om territoriale erobringer eller innflytelse basert på makt. Men da er det «tilstrekkelige forsvar» det man blir enige om i forhold til det man tror er trusselen landet står overfor. Når store kostnader skal baseres på tvil og tro om framtida, kreves det en beherskelse både hos premissleverandører og beslutningstakere som ikke alltid har vært til stede.

  • I disse dager må offentligheten ta stilling til to vurderinger av landets framtidige forsvar, henholdsvis forsvarssjefens studie og rapporten fra Forsvarspolitisk utvalg som er blitt ledet av tidligere ordfører Odd G. Andreassen. Begge går drastisk til verks, men avstanden mellom dem virker ikke uoverstigelig. Det kan gi grunnlag for et tverrpolitisk kompromiss, basert på de fagmilitæres vurderinger både av trusselen og hva som skal til for å møte den i framtida.
  • Norge må til enhver tid ha et eget forsvar i kombinasjon med allianser som sikrer forsvaret av landets territorium. En viktig del av denne kombinasjonen er evne og vilje til å oppfylle forpliktelsene som alliansetilknytningen innebærer. Nå gjelder det styrker som kan settes inn i vanskelige og farlige internasjonale oppdrag. Men også disse styrkene må fortsatt springe direkte ut av det sivile samfunn. Et forsvar basert på profesjonelle soldater vil være i strid med ideene bak verneplikt og samfunnsansvar som er viktige elementer i en samfunnsforståelse vi ønsker å bevare. Når Forsvaret får bruk for færre vernepliktige, bør det overveies alternativ samfunnstjeneste for dem som ikke kalles inn til militærtjeneste i en eller annen form.
  • Forsvarspolitisk utvalg beskriver et forsvar i dyp krise. Ansvaret for den krisen er uhyggelig jevnt fordelt mellom politikerne og offiserene.