Et fredsikon trekker seg tilbake

- Denne gangen er det alvor, sier 86 år gamle Nelson Mandela. Snart kommer memoarene hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nelson Mandela annonserte i dag at han vil trekke seg tilbake fra det offentlige liv. Siden han gikk av som Sør-Afrikas president i 1999 har han viet seg til kampen mot hiv og aids og vært en flittig ambassadør for Sør-Afrika i utlandet. Han har blant annet gått i bresjen for å få fotball-VM til landet.

Det er en av verdens mest beundrede politikere som nå melder sin avgang. Nelson Mandela ble kjent for verden gjennom sin lange kamp mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Anseelsen hans ble bare større da ha rakte ut en hånd og sluttet fred med dem som lot ham sitte 27 år i fengsel. I 1994 ble han Sør-Afrikas første svarte president.

Ønsker ro og hvile

Nå ønsker han seg et stillere liv sammen med familie og venner, skriver den sørafrikanske avisen

Mail and Guardian online

. Mandela sier også at han ønsker seg tid til å lese og til stille refleksjon. Han har dessuten planer om å avslutte memoarene sine.

- Jeg fyller 86 om noen få uker og det er et lengre liv enn de fleste mennesker er forunt, sier Mandela.

Mandela fikk konstatert kreft i prostata i 2001, men dette stoppet ham ikke fra å holde et høyt aktivitetsnivå. Nå vil ha tilbringe tid med sine nærmeste, mens han fremdeles har helsa i behold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer