Et fredsikon trekker seg tilbake

- Denne gangen er det alvor, sier 86 år gamle Nelson Mandela. Snart kommer memoarene hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nelson Mandela annonserte i dag at han vil trekke seg tilbake fra det offentlige liv. Siden han gikk av som Sør-Afrikas president i 1999 har han viet seg til kampen mot hiv og aids og vært en flittig ambassadør for Sør-Afrika i utlandet. Han har blant annet gått i bresjen for å få fotball-VM til landet.

Det er en av verdens mest beundrede politikere som nå melder sin avgang. Nelson Mandela ble kjent for verden gjennom sin lange kamp mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Anseelsen hans ble bare større da ha rakte ut en hånd og sluttet fred med dem som lot ham sitte 27 år i fengsel. I 1994 ble han Sør-Afrikas første svarte president.

Ønsker ro og hvile

Nå ønsker han seg et stillere liv sammen med familie og venner, skriver den sørafrikanske avisen

Mail and Guardian online

. Mandela sier også at han ønsker seg tid til å lese og til stille refleksjon. Han har dessuten planer om å avslutte memoarene sine.

- Jeg fyller 86 om noen få uker og det er et lengre liv enn de fleste mennesker er forunt, sier Mandela.

Mandela fikk konstatert kreft i prostata i 2001, men dette stoppet ham ikke fra å holde et høyt aktivitetsnivå. Nå vil ha tilbringe tid med sine nærmeste, mens han fremdeles har helsa i behold.

- Jeg er sikker på at ingen her vil beskylde meg for å være egoistisk hvis jeg ber om å få tilbringe tid med familien, venner og meg selv, mens jeg fremdeles er ved god helse, sier Mandela.

Han giftet seg med den nesten 30 år yngre enka etter Mosambiks tidligere president, Graca Machel, i 1998. Han har tidligere sagt at Graca er kvinnen som har fått ham til å blomstre.

Det er ingen grunn til å tvile på at sørafrikanerne unner sin «Madiba», som de kaller ham, ro og hvile. Han er høyt elsket av befolkningen og fremdeles svært respektert som politiker. Etter Mandelas kreftoperasjon i 2001, ble det satt i gang en innsamlingskampanje for å gi ham en blomsterbukett til oppmuntring. Responsen var enorm og radiostasjonen som stod bak aksjonen, kunne overrekke Mandelas familie verdens største blomsterbukett noen sinne, med 33 000 blomster.

At han fremdeles også er høyt respektert som politiker, ble synliggjort da samlet han 85 000 mennesker på et valgmøte i Soweto under vårens valgkamp.

Kampen mot hiv og aids

Siden Nelson Mandela gikk av som president i 1999 har han holdt et høyt aktivitetsnivå. Gjennom stiftelsene the Nelson Mandela Fund, the Nelson Mandela Children's Fund og the Mandela/Rhodes Fund har han jobbet for å samle inn penger til kampen mot hiv og aids. Over fem millioner sørafrikanere er hiv-smittede eller aidssyke og på verdensbasis er over 42 millioner mennesker rammet av hiv-viruset.

Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela ble født i 1918. Hans far var høvding.

Mandela er utdannet jurist og engasjerte seg tidlig i kampen mot apartheid. Han grunnla ANCs ungdomsorganisasjon i 1944.

Mandela ble fengslet 1962, fikk livstidsdom og satt mesteparten av tiden på Robben Island. Han ble valgt til leder i ANC mens han satt i fengsel.

Mandela ble løslatt 1990 og har siden løslatelsen spilt en nøkkelrolle i reformprosessen i Sør-Afrika.

I 1993 mottok han Nobels fredspris sammen med Frederik de Klerk, for sitt arbeid for å oppheve apartheid-regimet.

I 1994 ble Mandela valgt til Sør-Afrikas første svarte president, i det første demokratiske valget i landet.

I 1999 gikk Mandela av som president og siden har han blant annet engasjert seg i kampen mot hiv og aids.

I fjor samlet Mandela verdensstjernene til en gigantisk aidskonsert i Cape Town. Konserten hadde navnet «46664 » som var Mandelas fangenummer i fengselet på Robben Island. Opp til én million mennesker så artister som Bono og Anastacia opptre i kampen mot hiv og aids.

Mandela skal ha uttalt at bekjempelsen av aids vil kreve enda større innsats en bekjempelsen av apartheid.

- Jeg håper dere vil la meg få hvile, sier Mandela i dag. Men håper at andre plukker opp hansken han har kastet. I de tre Nelson Mandela-stifelsene forsetter arbeidet for å bekjempe hiv og aids.

AIDSKONSERT: Verdensstjernene stilte opp for Mandela og aidssaken. Her Beyonce Knowles.
I KRONPRINSBRYLLUP: Nelson Mandela og Graca Machel lar seg fotografere under kronprinsbryllupet i Spania.