- Et frieri uten innhold

Sier Arbeiderpartiets Raymond Johansen om Sivs fremstøt for likelønn.

KVINNEKAMP: Kvinnenes rettigheter var i fokus under Siv Jensens tale til Fremskrittspartiets landsmøte. Foto: NINA HANSEN
KVINNEKAMP: Kvinnenes rettigheter var i fokus under Siv Jensens tale til Fremskrittspartiets landsmøte. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I dagens tale til Fremskrittspartiets landsmøte trakk Siv Jensen fram sin oldemor Betzy Kjelsberg, som var av de første til å bringe kvinners rettigheter på banen. Jensen la vekt på at de vil sørge for likelønn på en bedre måte enn det offentlige gjør i dag. Politikerne har latt være å gjøre noe med problemet, mener den nyslåtte partilederen i partiet som nå har gått vekk fra betegnelsen «formann».

- Vi har snakket og snakket om likelønn i 100 år uten å gjøre noe med det. Derfor vil Frp tillate private å formidle arbeid. Det er derfor vi vil ha lik lønn. Det kan vedtas nå, sa Jensen til stor jubel.

APs partisekretær Raymond Johansen er ikke imponert over Siv Jensens nye kvinnekamp.

— Det er positivt at Siv Jensen snakker om å løfte de lavest lønte. Men likelønn forutsetter et velfungerende og regulert arbeidsliv der ikke markedet styrer, og jeg har problemer med å se hvordan det skal gjennomføres. Dette er et frieri uten innhold, sier Raymond Johansen til Dagbladet.

- Har bidratt
Johansen mener ikke Arbeiderpartiet rammes av Frps kritikk om at det ikke er gjort noe for likelønn.

- Vi har bidratt til at kvinner har fått mulighet til å komme ut i arbeidslivet, blant annet ved å bygge ut barnehager. Det som er gjort for kvinners rettigheter her i landet er ikke kommet av seg selv, sier han.

Magnus Marsdal, forfatter av boka Frp-koden, mener det var nødvendig for Siv Jensen å fokusere på kvinnene. Men han synes også at de rødgrønne med Kristin Halvorsen i spissen har skuslet bort SVs mulighet til å profilere likelønn i valgkampen, og dermed gitt Siv Jensen en gavepakke.

- Det er ingen tvil om at hun har fått en gratismulighet av Halvorsen, som ikke vil stå på barrikadene og gjennomføre likelønnsløftene, sier han.

- Ikke troverdig enda
Valgforsker og professor Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo tror imidlertid ikke at Siv Jensen nødvendigvis har vunnet mange velgere på å trekke fram likelønn som en kampsak.

- Det er litt igjen før Frp får troverdighet på dette området, der SV og Arbeiderpartiet har en grunnleggende tillit. Jeg tror ikke det er på grunn av dette at Frp trekker velgere fra disse partiene, men det kan trekke til seg kvinner som hører hjemme på høyresida, mener hun.
 
Det er først og fremst de klassiske Frp-sakene som eldreomsorg, skatt og kamp mot byråkratiet som var fokus i talen, og Narud mener det var lurt av Jensen å ikke angripe den sittende regjeringen.

- Det er klokt å få fram et eget budskap, og å ta grep om kjernesakene lønner seg. Hun var også veldig tydelig på at partiet var ute etter regjeringsmakt. At de fremstår som en hovedmotstander til den sittende regjeringen , kan trekke velgere, mener Narud.

Hun trekker fram at de rødgrønne tjente på å profilere seg som et tydelig regjeringsalternativ ved valget i 2005, og mener også at Frp's fokus på seg selv som et regjeringsalternativ kan virke positivt for de rødgrønne, som dermed framstår tydeligere som det andre alternativet.

- Trenger flere kvinnestemmer
Siv Jensen trakk fram ulike kvinnehelter fra ulike steder i landet for å illustrere poenger som at Frp ønsker likelønn, bedre vilkår for minstepensjonister, og enklere regelverk som gjør det lettere å etablere nye bedrifter. Narud mener dette grepet fungerte veldig godt.

Magnus Marsdal mener Frp var nødt til å fokusere på kvinnene.

- Frp har alltid vært et mannsparti. Hvis de skal bli skikkelig store, trenger de flere kvinnestemmer, og det er jobben til Siv å sørge for det. Det er en hovedsatsing å fjerne preget av mannsparti, og hun gjorde sitt beste for å motvirke det inntrykket, sier Marsdal.

Han trekker også fram Siv Jensens formulering «det går an å gjøre noe med dette», som hun brukte om flere politiske saker.

- Jeg tror folk er lei av ekspertveldet og politikere som låser politikken fast med handlingsregelen, EU-direktiver og så videre. Det er med på å tappe politikken for handlekraft. Jeg tror de fleste liker å høre Siv Jensen si at det går an å gjøre noe, sier han.

Men den gjentatte formuleringen «det er ikke noe problem å gjøre noe med det» kan også slå tilbake på Jensen, tror han.

- Det kan bli overflatisk og selger-aktig å si dette om veldig vanskelige samfunnsproblemer, som undertrykking av innvandrerkvinner, mener han.

Lite om finanskrisen
Raymond Johansen mener det er oppsiktsvekkende at Siv Jensen knapt nevnte finanskrisen i sin landsmøtetale, og at hun heller ikke satte fokus på klima.

- Det mest oppsiktsvekkende i denne talen var det hun ikke sa. Hun snakket ikke om finanskrisen i en tid der mange mennesker går ut i ledighet, og det synes jeg er rart for en med statsministerambisjoner, sier partisekretæren.

I sin tale til Frps landsmøte sa partilederen at det er viktig at vi ikke snakker finanskrisen opp, men ned, slik at ikke gründerne blir skremt fra å satse, ifølge NTB.

Valgforsker Narud synes ikke det er rart at finanskrisen fikk liten plass i talen.

-  Dette var enkeltfaktoren som snudde oppturen for Frp, og da er ikke det saken de skal profilere, sier hun.

IKKE IMPONERT: Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen er ikke imponert over Siv Jensens forsøk på å profilere kvinnekamp i landsmøtetalen. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
IKKE IMPONERT: Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen er ikke imponert over Siv Jensens forsøk på å profilere kvinnekamp i landsmøtetalen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer