Et frø for Telenor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norges og Russlands utenriksministre møttes i går for første gang etter at en russisk domstol tok arrest

i Telenor-aksjer verdt 11.6 milliarder kroner. Normalt er det lite utenriksministre skal gjøre med slikt. Men denne saken er langt fra normal, blant annet fordi Telenor beskriver arresten i deres aksjer som er regelrett landeveistyveri som er mulig bare på grunn av utbredt korrupsjon i russiske domstoler. Og fordi det meste tyder på at de har rett. Det var derfor store norske forventninger til møtet mellom Jonas Gahr Støre og Sergej Lavrov i Moskva i går. Støre kom selvsagt tomhendt fra møtet. Det skulle han også. Hans jobb var ikke å høste, men å så. Å så et frø av bekymring. Støres jobb var å presentere den russiske regjeringen for Telenors bekymringer, og rette oppmerksomheten mot det faktum at president Dmitrij Medvedev i fjor sommer gjorde åpenhet i rettsprosessen, med ukorrupte domstoler uten politiske føringer, til sin politiske fanesak. Grunnen til at dette er hans fanesak er åpenbar. Domstolene er preget av det presidenten vil rense dem for.

Telenor-saken er derfor mye mer enn juss.

Medvedevs oppgjør med korrupte domstoler er nesten i seg selv en innrømmelse av at Telenor kan ha et godt poeng. Telenor-saken treffer midt i senit i den ideologiske striden som foregår i Russlands politiske eliter. Bør domstolene være politisk styrt, og dermed åpne for utbredt korrupsjon, slik de ble under president Vladimir Putin, eller bør de ikke, slik Medvedev mener?

Nettopp derfor tråkket Støre i et følsomt landskap da han la fram Telenors bekymringer i går. Han tråkket midt i de russiske eliters grunnleggende ideologiske strid. Selv om politikerne selvsagt peker på domstolene, så vil politisk makt avgjøre utfallet av denne saken. Både Telenors avtale med sin partner Vimpelcom, og StatoilHydros med sin partners Gazprom, ble forhandlet fram med aktiv medvirkning fra både den norske og den russiske regjeringen. Om det var klokt gjenstår å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer