Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et gedigent feilgrep

Tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) får skylda for at Kjell Inge Røkke slapp til en større del av fiskefatet i nord.

LUDVIGSEN-HJELP: Her er tidligere fiskeriminister for Høyre, Svein Ludvigsen, sammen med Kjell Inge Røkke, begge i kjeledress for anledningen. Året er 2003 og den nye fabrikken til Norway Seafoods i Hammerfest ble åpnet. Foto: Ole Magnus Rapp / Aftenposten / NTB Scanpix
LUDVIGSEN-HJELP: Her er tidligere fiskeriminister for Høyre, Svein Ludvigsen, sammen med Kjell Inge Røkke, begge i kjeledress for anledningen. Året er 2003 og den nye fabrikken til Norway Seafoods i Hammerfest ble åpnet. Foto: Ole Magnus Rapp / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå åpen krig mellom regjeringen og Aker Seafoods-eier Kjell Inge Røkke. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har, etter massivt påtrykk nordfra, sendt ut på høring et forslag som vil skjerpe Røkkes forpliktelser til å levere fisken til land. Røkke har svart med et frontalangrep.

I en Brennpunkt-dokumentar på NRK denne uka, sa Røkke:

- Regjeringen er direkte uansvarlige, så uansvarlige at jeg gremmes, du vet ikke om du skal le eller gråte.

Samtidig roser han tidligere fiskeriminister fra Høyre, Svein Ludvigsen:

- Han lyttet til oss, han prøvde å gjøre det han mente var riktig. Og selv om det ikke var populært i alle leire, så var det det ansvarlige og riktige å gjøre.

- Ludvigsen gjorde et feilgrep, sier jusprofessor ved Norges fiskerihøgskole i Tromsø, Peter Ørebech.

- En gedigen tjeneste I 2003 lempet daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen på forpliktelsene Røkke var bundet av. Tidligere var han pliktet til å levere fisken som ble hentet opp av Aker Seafoods-trålerne til landanleggene på land. Denne leveringsplikten erstattet Ludivgsen med en tilbudsplikt.

En gedigen tjeneste fra Ludvigsen til Røkke, mener Ørebech.

- Det er vanskelig å forstå Ludvigsens begrunnelse. Verken systemet eller den daværende situasjonen i markedet krevde en slik endring. Slik jeg ser det, var det bare forretningslogikk som lå til grunn for en slik vurdering.

Trålerkonsesjonene i nord er ikke bare et spørsmål om selskapets lønnsomhet, påpeker Ørebech.

De opprinnelige forpliktelsene til å levere fisken til land, er regulert gjennom havressursloven og deltakerloven. Der går det eksplisitt fram at ressursene i havet tilhører fellesskapet, og at forvaltningen av ressursene skal bidra til bosetting og sysselsetting langs kysten.

- Å omgjøre leveringsplikt til tilbudsplikt var absolutt et feilgrep fra Ludvigsen. Det slo beina vekk under dette systemets logikk, sier han.

Svein Ludvigsen er i dag fylkesmann i Troms, og vil ikke la seg intervjue om saken. I en tekstmelding til Dagbladet, skriver han:

- Som fylkesmann uttaler jeg meg ikke om politikk. Ei heller om Ørebechs resonnementer, uansett hvor lite eller mye innsikt han tilkjennegir.

Høyre kritisk til fiskekrigen Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, sier til Dagbladet at Høyre foreløpig "holde mye åpent" med hensyn både til Aker Seafoods planer i Finnmark og om leveringsplikten generelt.

Han viser til at fiskeriministeren har sendt ut en forskriftsendring på høring.

- Vi må få høringssvarene på bordet først. Jeg vil ikke mene for mye om dette før etter at vi har fått høre hvordan aktørene i næringen og andre mener dette vil slå ut. Men jeg må si at det å lage nye forskrifter og reguleringer i tillegg til reguleringer man mener ikke har virket, det er jeg generelt skeptisk til.

Flåtten har imidlertid ikke mye til overs for "regjeringens krig mot Aker Seafoods".

- Krigingen er unødvendig. Jeg må si at jeg er overrasket over hvor krass Helga Pedersen (Ap) har uttalt seg i denne saken. Som i de fleste andre, kommer man nok lengst med dialog, sier Flåtten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!