GENERASJONSRAN: AUF-leder Eskil Pedersen retter knallhard kritikk mot den påtroppende regjeringen, som han anklager for å sta bak et generasjonsran. Her er er han fotografert på sitt kontor tidligere i år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GENERASJONSRAN: AUF-leder Eskil Pedersen retter knallhard kritikk mot den påtroppende regjeringen, som han anklager for å sta bak et generasjonsran. Her er er han fotografert på sitt kontor tidligere i år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Et generasjonsran

AUF-leder Eskil Pedersen langer ut mot Sundvolden-plattformen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): AUF-leder Eskil Pedersen mener Høyre og Frp's regjeringsplattform bebuder et svik mot Norges og verdens framtidige generasjoner, ved å:

• øke pengebruken  
• skyve regninger fram i tid  
• Ikke ta klima på alvor

- Skyver regningen foran seg Økt oljepengebruk, store skattekutt og metodene Høyre og Frp vil bruke for å bygge samferdsel er dårlig nytt for landets unge, mener AUF-lederen.

 - Erna og Siv vil finansiere sine løfter ved å skyve regningen ut i tid, og det er dagens unge i Norge som må betale for festen en gang i framtida. Det er å svikte generasjonsregnskapet, sier Pedersen til Dagbladet. 

- Vi som er ungdom i dag, ønsker også å leve i verdens beste velferdsstat i framtiden. Høyre, Frp og Civita bløffer og sier vi må kutte i velferden fordi den blir for dyr i framtiden. Vel, det er bare sant om statens inntekter ikke øker, og Høyre og Frp gjør det motsatte - kutter i statens inntekter, fortsetter han.

- Vi i AUF mener vi burde gjort det motsatte. Tatt inn mer penger til fellesskapet, til skoler, til kultur, til sykehus, ikke mindre.

Unge Høyre: - AUF burde se seg selv i speilet

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy er ikke overraskende rykende uenig med AUF og Eskil Pedersen.

-  De rødgrønne slapp en perspektivmelding som viser at velferdsstaten går i minus og at regningen må tas av  ungdommen, men de har ikke tatt dette innover seg. At pensjonsreformen enda ikke er innført i offentlig sektor er for eksempel den sittende regjeringens ansvar, sier han.

- Jeg er glad for at AUF endelig har lest perspektivmeldingen og er bekymret for generasjonsregnskapet, men dette er et av de sterkeste punktene i regjeringserklæringen. Her er nettopp generasjonsperspektivet og en bærekraftig velferd trukket frem gjentatte ganger, fortsetter han. 

Til påstandene om at Høyre/Frp-regjeringen vil bruke nye statlige selskap til å omgå handlingsregelen, svarer han:

- Regjeringen har lagt handlingsregelen til grunn, og det innebærer at også disse selskapene skal ligge under handlingsregelen.  

Han mener også AUFs klimapolitikk bommer totalt.

- Selvfølgelig er ikke klima blant de åtte nye prosjektene; klima er en kontinuerlig utfordring som er nedfelt i regjeringens verdigrunnlag, og derfor er også klimapolitikken mye mer offensiv enn de rødgrønnes. Det sier litt når klimakritikken handler om disposisjonen på dokumentet, og ikke politikken.  

-  Unge Høyre vil hele tiden utfordre den nye regjeringen på en mer bærekraftig økonomisk politikk og en offensiv klimapolitikk, men da er det jo et godt utgangspunkt at H/Frp-regjeringen allerede er mer ambisiøse på nettopp disse punktene. Det er flott at Eskil Pedersen er bekymret for bærekraften i økonomien og økologien, men AUF burde se seg selv i speilet når det er den rødgrønne regjeringen som etterlater seg en vassen klimapolitikk og en gigantisk velferdsregning til neste generasjon, avslutter han.

AUF mener den påtroppende regjeringen i skjul går inn for å bruke mer oljepenger - blant annet gjennom å opprette et eget veiselskap og helseselskap som kan motta statlige overføringer utenfor handlingsregelen.

Som Dagbladet har fortalt denne uka, har Frp fortsatt ambisjoner om å bruke milliarder utenfor handlingsregelen - og ser på opprettelsen av de nye statlige selskapene som en seier i så måte.

En som har lest Sundvolden-plattformen med helt andre øyne, er Citivita-rådgiver Eirik Løkke. I en kronikk til NRK Ytring gir han Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) honnør nettopp for generasjonsperspektivet i plattformen. Han skriver:

«Videre understreker denne plattformen generasjonsperspektivet, at velferdsstatens bærekraft må kunne opprettholdes også i tiårene fremover, mye tydeligere enn hva jeg kan se tidligere erklæringer har gjort, og er opptatt av at det økonomiske handlingsrommet brukes på vekstfremmende tiltak, i tråd med handlingsregelen intensjoner. Erklæringen kunne sikkert understreket utfordringene som perspektivmeldingen trekker opp enda tydeligere, men at generasjonsperspektivet nevnes er et tydelig uttrykk for at den påtroppende regjeringen er klar over utfordringen.»

- Svikter klima
AUF mener Solberg og Jensen også svikter dagens unge med mangel på ambisjoner i klimapolitikken.

- Klimapolitikken til de blå er ikke et godt nok svar på vår tids største utfordring. Blant sine åtte utpekte hovedutfordringer er ikke klimakrisa, som er vår aller største utfordring, en gang nevnt! Klimakostnadene vil bare øke framover, men Høyre og Frp sender regninga for det til ungdommen også, sier Pedersen.

- I valgkampen sa Erna Solberg at hun var opptatt av å bekjempe klimakrisa. I dag ser vi at det var en bløff, sier Pedersen.

PS! Tidligere denne uka anklagde Rødt-leder Bjørnar Moxnes den påtroppende regjeringen for å stå bak et eldreran.

FAKTA: Handlingsregelen

FAKTA: Handlingsregelen

Handlingsregelen er en uttaksregel fra Statens pensjonsfond utland (populært kalt «Oljefondet»), som skal sikre en jevn og gradvis økning i bruken av oljepenger over statsbudsjettet.

Oljepengebruken skal over tid tilsvare realavkastningen av Oljefondet, som er anslått til 4 prosent av kapitalen i fondet.

Handlingsregelen er laget slik at man kan bruke mer enn 4 prosent i dårlige tider og mindre enn 4 prosent i gode tider.

Kilde: Finansdepartementet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer