- Et gjensyn med vinteren

Et kaldluftutbrudd fra Arktis legger seg over hele landet denne helga. Det byr på sludd, snø, hagl, nattefrost og vanskelige kjøreforhold.

SLUDD: For to år siden snødde det godt i Oslo i slutten av april. Meteorologisk institutt varsler nå betydelig kaldere vær i hele landet, og stor risiko for både sludd, snø og hagl. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SLUDD: For to år siden snødde det godt i Oslo i slutten av april. Meteorologisk institutt varsler nå betydelig kaldere vær i hele landet, og stor risiko for både sludd, snø og hagl. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Meteorologisk institutt og værtjenesten Varsom har nå byttet ut forrige ukes advarsler om flom og smeltevann med nattefrost, vanskelige kjøreforhold og snøskredfare.

- Dette er vel et slags gjensyn med vinteren, konstaterer statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl overfor Dagbladet.

Værvinner

- Hele landet ligger nå inne i et kaldluftutbrudd, som tidligere lå over Arktis, som har løsnet og trillet nedover mot oss. Hele landet får betydelig lavere temperaturer, og flere steder vil nedbøren komme som sludd, snø og hagl, fortsetter han.

Å kåre helgas værvinner er ikke så enkelt denne gangen.

- Alle får kaldluft og alle vil få byger, så hvem som får det beste været er vanskelig å si. Prognosene viser at det er den sørligste delen av landet som får minst skyer og lengst opphold, så jeg vil si at Vestfold, Rogaland og Sørlandet er de som kommer best ut denne helga.

- Hvem er helgas taper, da?

- De får mest å styre med i Møre og Romsdal og Trøndelag. Der ventes det nordavind og flest byger. Det blir dessuten kaldt, og nedbøren vil komme som sludd og snø, sier meteorologen.

- Varer ikke evig

Kaldest blir det i Nord-Norge, spesielt i fjellområdene i Nordland.

- Men det blir kaldt både i sør og i nord. I fjellet i Sør-Norge er det ventet lite skyer, så det kan bli ganske kaldt både der og på vidda i sør, sier Løvdahl.

Det kalde været vi når går inn i er ikke typisk for mai, men svingninger i temperaturen er vanlig, forteller meteorologen, som også kan trøste med at vinterfornemmelsen ikke har kommet for å bli:

- Vi ser at dette ikke varer evig. I løpet av neste uke blir det noe stigende temperaturer. Vi havner nok ikke der oppe vi var forrige uke, men prognosene viser at kaldlufta trekker seg tilbake mot normalt.

Kald helg

Meteorologen oppsummerer helgeværet slik:

  • Nord-Norge: Her blir det mer mer av kald luft og byger. Samtidig kan det komme perioder med sol. Vinden varierer, men det er varslet noe kuling enkelte steder.
  • Midt-Norge: Her ventes det sludd og snøbyger, og trolig korte innslag av lettere skydekke.
  • Vestlandet: Noen sluddbyger blir det også her. Det blir relativt kjølig, men det kan glimte til med sol, det er bare vanskelig å si når.
  • Sør- og Østlandet: Her vil det være et varierende skydekke, og lite skydekke om natta, som igjen fører til frost. Byger kan komme som sludd og hagl, minst av disse på Sørlandet.
APRIL: Apriloppsummering av soltimer i Norge: Sør- og Midt-Norge har hatt flest soltimer, i tillegg har Oslo, Blindern satt ny aprilrekord. Foto: Meteorologene/Twitter
APRIL: Apriloppsummering av soltimer i Norge: Sør- og Midt-Norge har hatt flest soltimer, i tillegg har Oslo, Blindern satt ny aprilrekord. Foto: Meteorologene/Twitter Vis mer

Varmere til uka

Utover neste uke vil en økt lavtrykkaktivitet fra vest gi noen stigende temperaturer. På Østlandet betyr det at nattetemperaturen vil gå noe opp, uten at det er sikkert at dagtemperaturen gjør det samme-

- Det blir mindre forskjell mellom natt og dag, sier meteorologen.

Samme tendens ser man på Vestlandet. Også her er det ventet mildere luftmasser, og det vil trolig kjennes varmere, ifølge Løvdahl.

Midt-Norge går også lettere vær i vente, med stigende temperaturer, og Nord-Norge kan se fram til en ny uke preget av mer oppholdsvær og trolig stigende temperaturer.

- Endringen i neste uke er det Midt-Norge og Nord-Norge som vil merke best, sier meteorologen.

Snøskred

Til tross for at det er ventet en del nedbør i hele landet, er det liten fare for flom.

- Flom tror jeg ikke blir noe problem nå. NVE mener det er større risiko for snøskred enn for flom. I Trollheimen, Tromsdalen og på Sunnmøre er det moderat fare for skred nå, sier Løvdahl - og konstaterer:

- Vi har gått fra en periode der flom lå på oransje nivå over til at det er fare for snøskred igjen. Det har åpenbart skjedd en endring.

Video: Elisabeth Grosvold Vis mer

Skogbrannfare

Også når det gjelder faren for skogbrann er ikke trusselen like stor som den har vært, men her bør man fortsatt være obs, mener meteorologen.

- Der det ligger snø er det liten fare for skogbrann, og der det har regnet mye og spiret er risikoen også mindre. Samtidig vil det være lokale forskjeller, særlig på Østlandet - så det vil nok fortsatt være noe problematikk enkelte steder.

På nettsiden Varsom.no lå det torsdag ute advarsel om høy skogbrannfare i både Østfold, Akershus, Oslo, Oppland og Hedmark:

- Vær svært forsiktig med åpen ild. Følg lokale myndigheters instruksjoner. Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører.

FREDAG NATT: Har du satt hagen i sommermodus, med både utevann, sommerblomster og det som hører til etter varmen i april i Sør- Norge? Vel, i natt ventes det nattefrost enkelte steder, så pass godt på det som spirer og gror, skriver Meteorologene på Twitter. Foto: Meteorologene/Twitter
FREDAG NATT: Har du satt hagen i sommermodus, med både utevann, sommerblomster og det som hører til etter varmen i april i Sør- Norge? Vel, i natt ventes det nattefrost enkelte steder, så pass godt på det som spirer og gror, skriver Meteorologene på Twitter. Foto: Meteorologene/Twitter Vis mer