Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et glass vin gjør kvinner klokere

Men øl gjør også nytten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eldre kvinner med sansen for det daglige glass med vin eller øl, viser seg å tenke klarere enn deres avholdende søstre, i følge en amerikansk undersøkelse, skriver nyhetsbyrået Reuters.

De kvinnene mellom 70 og 81 som drakk, viste seg over en to-årig periode å være 20 prosent mindre utsatt for nedsatt tenkeevne enn de som avsto fra alkoholen. I  gjennomsnitt var den førstnevnte gruppen like mentalt kvikk som en kvinne et og et halvt år yngre enn de avholdende, sier doktor Francine Grodstein ved Harvard Medicine School i Boston.

Resultatene ble de samme for både øl og vin. Effekten økte derimot ikke ved mer enn ett glass. Eventuelle langtidsfordeler er ikke kjente.

Undersøkelsen tok for seg bortimot 12,500 sykepleiersker og er kun den siste i rekken som framhever fordelene ved et mindre eller moderat alkoholinntak. Moderat inntak beregnes til 0,35 liter øl eller 0,18 liter vin. Tidligere har et slikt inntak vist seg å minske risikoen for hjertesykdommer og -slag.

Forskerne bak undersøkelsen spekulerer i om det er den samme effekten som forhindrer hjerteproblemer, som også gjelder for blodårene i hjernen og forhindrer små hjerneslag. Men de presiserer at funnene ikke er entydige.

- Det kan være så enkelt som at eldre personer med god kognitiv og fysisk helse, i motsetning til sine mindre heldige jevnaldrene, har større sjanse for å hengi seg til et lavt eller moderat alkoholinntak som del av deres sosiale liv.

Ett glass om dagen: Kan være sunt for både kropp og psyke. Foto: Tom E. Østhuus
Ett glass om dagen: Kan være sunt for både kropp og psyke. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media