Fadderuka i Oslo:

Et glimt av frihet

Når sommeren snart er ved veis ende, betyr det studiestart for tusenvis av nye studenter. Etter en vår med strenge coronarestriksjoner, er det mange av studentene som endelig nyter å feste.

FROGNERPARKEN: Det nærmer seg studiestart for de fleste av studentene i Oslo. Dagbladet møtte sykepleierstudent Bjørnar Borgen Flaten (19) under et rebusløp med faddergruppen i Frognerparken onsdag 18. august. Reporter: Emma Victoria Hegnar / Dagbladet. Video og redigering: Magnus Paus / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 65.49% Første dose: 74.94%

OSLO (Dagbladet): - Det har vært noen måneder med restriksjoner, men nå føler jeg at man lever litt mer fritt. Det er veldig deilig, selv om man må ta hensyn til smittevernreglene.

Det sier Marthe Wang (19) til Dagbladet, som nettopp har startet på sykepleierstudiet ved VID vitenskapelige høgskole.

Onsdag er hun ute i Frognerparken med resten av den nye klassen sin for å bli kjent, feste, og kjenne på følelsen av en ny epoke i livet.

- Det er veldig deilig å føle at man går tilbake til en litt mer normal hverdag, sier hun.

FADDERBARN: (fra venstre) Kine Telle (18) Marthe Wang (19) Sofie Ramstad (21) Elisabeth Wien (21) er godt i gang med rebusløp i Frognerparken som en del av fadderuka. Foto: Emma Victoria Hegnar/ Dagbladet
FADDERBARN: (fra venstre) Kine Telle (18) Marthe Wang (19) Sofie Ramstad (21) Elisabeth Wien (21) er godt i gang med rebusløp i Frognerparken som en del av fadderuka. Foto: Emma Victoria Hegnar/ Dagbladet Vis mer

Bassen fra høyttalere durer gjennom Frognerparken, og gjenger på 20, 50, og kanskje enda litt flere, er samlet som saueflokker rundt på de store gresslettene.

Blant dem er det noen som har fargede T-skjorter. Noen av T-skjortene er lyseblå, andre er gule, lilla eller røde. Alle har de et print med logoene til de forskjellige universitetene og høyskolene i Oslo.

Det er fadderne som har i oppgave å ønske alle de nye studentene velkommen til studiestart.

Fjerde smittebølge

På denne tiden av året er det mange spente på nye utfordringer som venter. Når høsten banker på døra, betyr det studiestart for tusenvis av studenter over hele landet.

Det innvies, etter tradisjonens tro, med en brakende fest for de nye studentene med «bli kjent» leker, temafester og ikke minst alkohol.

Selv om Norge er midt i en fjerde smittebølge, har studentene fått lov til å slippe opp litt i tøylene med smittevernreglene.

FROGNERPARKEN: Flere nye studenter flokker seg i Frognerparken i fadderuka for å feire starten av studieåret. Foto: Magnus Paus/ Dagbladet
FROGNERPARKEN: Flere nye studenter flokker seg i Frognerparken i fadderuka for å feire starten av studieåret. Foto: Magnus Paus/ Dagbladet Vis mer

Fredag 13. august varslet nemlig helse- og omsorgsminister Bent Høie at avstandskravet på én meter ikke lenger gjelder for studenter i en undervisningssituasjon.

- Det betyr at studenter nå kan møtes ansikt til ansikt i klasserom, og sitte skulder ved skulder på forelesning, sa Høie på pressekonferansen forrige fredag.

Faddere med en plan

Både i år og i fjor har det vært en spesiell situasjon for mange av studentene. En av dem som fikk kjenne på et annerledes student-år i fjor, er Tora Friberg Skaug (20). Hun studerer medier og kommunikasjon på OsloMet.

I år bestemte hun seg for å melde seg som fadder, med ett klart formål.

- Jeg var selv fadderbarn i fjor, og det ble en litt skuffende fadderuke. Derfor hadde jeg lyst til å bli med i fadderstyret i år, slik at jeg selv kunne sørge for at årets fadderuke ble enda bedre, sier hun til Dagbladet.

FADDER: Tora Friberg Skaug (20) er fadder i år. Hun sier at det har vært mye planlegging opp til fadderuka for å sikre at smittevernstiltakene følges. Foto: Magnus Paus/ Dagbladet
FADDER: Tora Friberg Skaug (20) er fadder i år. Hun sier at det har vært mye planlegging opp til fadderuka for å sikre at smittevernstiltakene følges. Foto: Magnus Paus/ Dagbladet Vis mer

Hun forklarer at fadderkoordinatorene ved OsloMet har forberedt fadderuka lenge. I tillegg har de forberedt seg på en fadderuke med forskjellige opplegg til forskjellige coronasituasjoner.

- Nå har vi heldigvis fått en grei situasjon der mye er relativt normalt, så det er veldig gøy, sier Skaug.

Også Sofie Ramstad (21) er fadder for førsteårsstudentene på sykepleierlinja ved VID vitenskapelige høgskole. Hun fikk heller ikke en optimal fadderuke da hun startet på studiet i 2020.

Uten egen erfaring fra fadderuka, har de måttet prøve seg fram for å lage et passende opplegg.

- Nå har vi prøvd å lage et opplegg som er bra for alle og inkluderer alle slik at de blir kjent med noen når de nå starter på studiet, sier Ramstad til Dagbladet.

Rebusløp med tampong

Rett over brua i Frognerparken står det en flokk med sykepleiestudenter i fargerike klær, med blomsterkranser rundt halsen og dypper tamponger i brusflasker.

- Nå er vi i gang med et rebusløp med alle fadderbarna, forklarer Ramstad.

Iført et hippie-kostyme, kommer Bjørnar Borgen Flaten (19) løpende med en øl i hånda og en tampong hengende mellom beina. Han er midt i rebusløpet med de nye klassekameratene sine.

HIPPIE-TEMA: Bjørnar Borgen Flaten (19) gleder seg til å drikke og feste i fadderuka. Aller mest gleder han seg til «gentlemanskveld» med de andre gutta på sykepleierstudiet. Foto: Emma Victoria Hegnar/ Dagbladet
HIPPIE-TEMA: Bjørnar Borgen Flaten (19) gleder seg til å drikke og feste i fadderuka. Aller mest gleder han seg til «gentlemanskveld» med de andre gutta på sykepleierstudiet. Foto: Emma Victoria Hegnar/ Dagbladet Vis mer

- Vi har hippie-tema i gruppa mi. Det er en fin gjeng, og jeg har blitt kjent med mange spesielle, interessante folk, sier Flaten til Dagbladet.

Så langt er han storfornøyd med fadderuka, men det han gleder seg mest til er en «gentlemanskveld» med de andre gutta på studiet.

- På sykepleierstudiet er det nesten bare jenter. Vi er bare fire gutter i min gruppe, ut av totalt 80 studenter. I alt på studiet tror jeg at vi er rundt 90 gutter ut av 370 personer, sier han.

Som mange av studentene som starter i år, var ikke russetida til Flaten helt det han hadde håpet på. Derfor mener han fadderuka har gjort opp mye for den tapte russetida.

- Fadderuka er jo mye av det samme. Vi er ute og drikker hele tiden, hele kvelden og hele natta.

BISLETT: Dagbladet ble invitert med på vorspiel med denne faddergruppen onsdag 18. august. Medvirkende: Sondre Oddvoll Bøe (23), Anna Bårdsen (21) og Jessica Maria Szymanska (24). Reporter: Emma Victoria Hegnar / Dagbladet. Video og redigering: Magnus Paus / Dagbladet TV. Vis mer

Bekymringene forsvinner

I en leilighet på Bislett sitter det en gjeng på omtrent 15 personer med nye studenter på Høyskolen Kristiania (HK), som er i full gang med å varme opp før kveldens konsert som arrangeres for HKs studenter på Youngstorget.

Tett i tett sitter de rundt bordet som flyter over av øl og rusbrus. Musikken dunker i veggene, og gjengen er godt i gang med drikkeleker for å bli bedre kjent.

VORS: (fra venstre) Sondre Oddvoll Bøe (23), Anna Bårdsen (21) og Jessica Maria Szymanska (24) har alle startet på journalistikklinja på Høyskolen Kristiania. De er på vors før kveldens studentkonsert. Foto: Magnus Paus/ Dagbladet.
VORS: (fra venstre) Sondre Oddvoll Bøe (23), Anna Bårdsen (21) og Jessica Maria Szymanska (24) har alle startet på journalistikklinja på Høyskolen Kristiania. De er på vors før kveldens studentkonsert. Foto: Magnus Paus/ Dagbladet. Vis mer

Sondre Oddvoll Bøe (23), Anna Bårdsen (21) og Jessica Maria Szymanska (24) forteller at det føles ut som om de har kjent hverandre lenge, selv om de møttes for første gang for bare få dager siden.

- Jeg føler at vi har fått et bra bånd, sier Szymanska til Dagbladet, før turen går videre til konsert.

Nede på Youngstorget kryr det av fulle studenter som venter spent utenfor et stort, hvitt partytelt.

I køen står Nora Sagvik (19) som nettopp har startet en bachelor i HR, administrasjonsstrategi og ledelse på Høyskolen Kristiania.

YOUNGSTORGET: Denne gjengen har kost seg så langt under årets fadderuke i Oslo. Dagbladet møtte dem onsdag 18 august. Medvirkende: Nilsen Santos (19), Kristian Wiker Berntsen (20) og Sebastian Byttingsvik (19). Reporter: Emma Victoria Hegnar / Dagbladet. Video og redigering: Magnus Paus / Dagbladet TV. Vis mer

Hun hopper på stedet av glede for å endelig kunne feste med et grønt coronasertifikat.

- Jeg ble 18 i corona, så jeg har aldri vært på byen før. Nå får jeg endelig en liten følelse av hvordan det er, og det er en bra start, sier hun til Dagbladet.

Videre sier hun at alle bekymringer om corona forsvinner idet festen starter.

- Alle bare danser og har det gøy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer