Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et godt fundament for livstidsfengsel

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) om dommen.

Bombemål: Knut Storberget var justisminister da hans departement ble hardt rammet av terrorbomben 22. juli i fjor. 
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
Bombemål: Knut Storberget var justisminister da hans departement ble hardt rammet av terrorbomben 22. juli i fjor. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Knut Storberget er fornøyd med dagens dom mot Anders Behring Breivik.

- Fra mitt ståsted synes jeg det er en god slutning og et godt fundament for at gjerningsmannen blir sittende i forvaring resten av livet, sier han til Dagbladet.

Rammet
Han understreker at domstolen er suveren til å avgjøre dette, men at han som de fleste andre har en egen vurdering av slike ting.

22. juli i fjor var Storberget statsråd med ansvar for det departementet som ble hardest rammet av bombeangrepet i Oslo sentrum.

Han tror debatten nå vil dreie seg om hvilken stilling rettsoppnevnte spesialister i den norske rettspleien. Ved å dømme Breivik til forvaring gikk dommerne mot konklusjonen til de første rettspsykiaterne. Hadde deres konklusjon blitt akseptert av retten ville Breivik bli dømt til overføring til mentalsykehus.

- Jeg er glad for at domstolen har tatt et selvstendig valg. Dette kommer til å innlede en lang diskusjon om rettssakkyndiges posisjon i det norske rettssystemet, sier Storberget.

Han skryter at Oslo Tingrett og av dommer Wenche Elizabeth Arntzen.

- Det er veldig viktig for alle at prosessen har vært så godt gjennomført. Det er også viktig for ettertiden. Jeg er nok i samme kategori som mange andre berørte. Det skal bli godt å legge dette bak seg, sier Storberget.

Overlevde
I Kristiansund sitter varaordfører Line Hoem og følger med på domsavsigelsen. Hun er selv en overlevende fra Utøya 22. juli.

- Jeg kan glemme han nå. Hallo livet!, skriver hun på sin Facebook-side.

SV-leder Audun Lysbakken er også fornøyd med dommen.

- VIL PREGE OSS: - Vi har ikke lov til å glemme 22. juli, sier SV-Leder Audun Lysbakken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- VIL PREGE OSS: - Vi har ikke lov til å glemme 22. juli, sier SV-Leder Audun Lysbakken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det gir trygghet å vite at han skal tilbringe lang tid i fengsel. Massemorderen har fått den strengeste straffen vi som samfunn kan gi. Det er i tråd med min rettsfølelse og jeg tror det er i tråd med rettsfølelsen til de fleste andre.

- Vi kan alle ta i mot denne dommen med stolthet. Vi har beholdt viktige grunnprinsipper i samfunnet som han prøvde å endre på, sier Lysbakken.

Flere stortingspolitikere har vært ute og nærmest garantert at Breivik aldri vil slippe ut. Lysbakken mener det er viktig å opprettholde et strengt skille mellom jus og politikk.

- Dette er det det opp til rettssystemet å avgjøre.

Lysbakken sier at kampen framover vil dreise om å bekjempe alt det Anders Behring Breivik står for.

- Nå setter vi punktum for den rettslige prosessen . Nå starter kampen for at noe slikt aldri må skje igjen. Vi må bekjempe hatet og frykten som Anders Behring Breivik sto for. Vi har ikke lov til å glemme 22. juli. Vi vil være preget av denne dagen i all overskuelig framtid, sier SV-lederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media