EN HALV TIME:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde en halv times møte med president Hamid Karzai i presidentpalasset i Kabul i dag. Foto: STEINAR SCHJETNE/SCANPIX
EN HALV TIME: Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde en halv times møte med president Hamid Karzai i presidentpalasset i Kabul i dag. Foto: STEINAR SCHJETNE/SCANPIXVis mer

- Et godt møte med Karzai

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte Afghanistans president i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
KABUL (Dagbladet): Den afghanske presidenten Hamid Karzai tok imot den norske utenriksministeren til et halvtimelangt møte dagen før den store Kabul-konferansen om veien videre i Afghanistan.
Støre kalte det «et godt møte».

- Vi er urolige for sikkerhetssituasjonen i fylket Faryab. Jeg kunne rapportere til ham fra våre folk som sitter tett på i nord. For Karzai er andre deler av landet mer utsatte.

- Men det er urovekkende når uroen sprer seg dit. Det uroer ham når etnisk strid blusser opp i Faryab på grunn av ulik utvikling mellom gruppene, sa Støre etterpå.

Minst hjelp - mest uro De etniske gruppene i Nord-Afghanstan klager over å bli forskjellsbehandlet når det gjelder utviklingsprosjekter. I de områdene som har fått minst hjelp, opplever de norske styrkene mest usikkerhet og uro.

Dette forklarte de til Støre i går, da han besøkte de norske soldatene i Mazar-i-Sharif og Meymaneh.

- Mitt budskap til han var å be han si ifra til guvernøren i Faryab og be ham bidra til utvikling på en jevnbyrdig måte, sa Støre.

Støre og Karzai snakket også om samspillet mellom politikk og sivil utvikling på den ene sida og det militære nærværet på den andre. Støre ba også om hans vurdering av den norske strategien med å gi mesteparten av den sivile hjelpen gjennom afghanske kanaler for å bygge opp kapasitet på afghansk side, og han fikk — naturligvis — støtte fra Karzai i dette.

Snakke med Taliban - Han advarte mot kjappe løsninger som ikke gir varig verdi og som heller ikke bygger afghansk kapasitet, sa Støre etter samtalen.

De to snakket videre om Karzais forsøk på å skape nasjonal forsoning, det som enkelte kaller «å snakke med Taliban».

- Karzai mener han har mandat til dette. Valget av ham var omstridt. Men han har et uomtvistelig mandat som president. Jeg mener at de som kjemper mot Afghanistan utenfra må bekjempes. De som bekjemper grunnloven innenfra har Staten en rett til å beskytte seg mot. Men de som har et annet syn og er villige til å gå inn i det politiske livet, bør få delta. Han ønsket en tett dialog med Norge om forsoning, og der har vi en del erfaringer og kanskje noe å bidra med, sa Jonas Gahr Støre.