- Et godt tegn fra Putin

Frode Bergs forsvarer mener Putins benådning-kommentar kan tolkes positivt.

PUTIN-KOMMENTAR: Putin uttalte forrige uke at han kun kan benåde noen som er dømt. I dag faller dommen mot Frode Berg. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
PUTIN-KOMMENTAR: Putin uttalte forrige uke at han kun kan benåde noen som er dømt. I dag faller dommen mot Frode Berg. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

MOSKVA/OSLO (Dagbladet): Tirsdag falt dommen mot spionsiktede Frode Berg i Moskva byrett i Russland. Siden 5. desember 2017 har han sittet fengslet i det beryktede Lefortovo-fengselet i den russiske hovedstaden.

Aktor Milana Digajeva krevde i forrige uke at Berg idømmes en 14 år lang straff, og ber om at han må sone tida i en fangekoloni.

Hun fikk støtte fra dommerne, som tirsdag dømte Frode Berg til 14 år i fengsel. Han dømmes til å bli sendt til streng fengselskoloni.

- Det var som ventet, sier hans norske advokat, Brynjulf Risnes.

FRODE BERG: Tirsdag får den 63 år gamle pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg sin spiondom i Moskva byrett. Aktor Milana Digajeva krevde i forrige uke at Berg idømmes en 14 år lang straff, og ber om at han må sone tida i en fangekoloni. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Anbefaler benådning

Frode Bergs russiske forsvarer, Ilja Novikov, sier til Dagbladet at det ikke er spørsmål om hvor mange år Berg får, men hvor god jobb diplomatiet gjør.

- Jeg anbefaler Frode å be Putin om benådning. Jeg ser ingen grunn til at han ikke skal gjøre det, sier Novikov.

Benådningsbrevet fra advokaten blir trolig skrevet rett etter at dommen faller.

- Er det et godt tegn at Putin selv kommenterte Bergs sak?

- Trolig ja. Det er et godt tegn at Putin selv nevnte saken og er klar over den, sier Novikov, som håper dagen i byretten blir kort.

Putin-kommentar

Det var under et møte mellom Russlands president Vladimir Putin og statsminister Erna Solberg i St. Petersburg forrige uke at Frode Berg-saken kom opp.

På spørsmål fra norsk presse om Putin var klar for å benåde Berg, sa presidenten at han bare kan benåde en person som er dømt.

Det er dette forsvarer Novikov mener kan være et godt signal.

Frode Bergs venner og støttespillere håper at de tre føderale dommerne i saken ser bort fra aktorens påstand om 14 år, og håper på så lav straff som mulig.

Nekter straffskyld

Den tidligere grenseinspektøren ble pågrepet utenfor hotellet sitt i Moskva 5. desember 2017 med 3000 euro i kontanter på seg.

Han har erkjent at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning og at han hadde overlevert penger i Moskva på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge, men Berg hadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge hans norske forsvarer Brynjulf Risnes.

Berg har derfor nektet straffskyld for spionasjetiltalen etter paragraf 276 i den russiske straffeloven.