- Et greit inngrep

Drøyt fire kilo brystvev på en og samme kvinne har han fjernet, professor Frode Samdal ved Klinikk Stokkan i Trondheim. - Men gjennomsnittet ligger mellom ett og to kilo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange av disse kvinnene får store problemer med nakke, skuldrer og rygg som følge av en altfor tung byste. I tillegg kommer problemer med å delta i fysisk aktivitet og de psykososiale problemene. At kvinner med stor byste får merkelappen «silikonbombe» er ikke sjelden. Dette er sårende og fører ofte til at kvinnene prøver «å gjemme seg». Resultatet er dårlig holdning, feilstillinger og ryggtrøbbel, sier Samdal.

Helst ikke unge

Kvinner som blir invalidisert av store og tunge bryster får dekket utgiftene til brystreduksjon av det offentlige. Men ventetida er lang - ved enkelte sykehus så mye som tre år. Derfor er det mange som søker hjelp ved private klinikker.

- Hadde dette vært en mannegreie, hadde samfunnet funnet en løsning for lenge siden, tror Samdal, som hjelper mellom 50 og 100 kvinner med operasjon hvert år.

- Relativt greit

En brystreduksjon er et relativt greit inngrep.

- Vi sender kvinnene hjem samme dag etter at de har hvilt ut i noen timer. Det er viktig at de tar det med ro den første tida, sårene skal jo gro både innvendig og utvendig, sier Samdal, som mener rygg og nakkesmerter er medisinsk indikasjon god nok til å foreta en brystreduksjon.

BRUKER KNIVEN: - Nesten daglig møter jeg pasienter somhar store smerter fordi bysten er for tung.