MØTTE BREIVIK:   Vibeke Hein Bæra er Anders Behring Breiviks hovedforsvarer sammen med Geir Lippestad. I dag møtte hun massemorderen for første gang. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MØTTE BREIVIK: Vibeke Hein Bæra er Anders Behring Breiviks hovedforsvarer sammen med Geir Lippestad. I dag møtte hun massemorderen for første gang. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Et greit og godt møte

Vibeke Hein Bæra (47) møtte i går Anders Behring Breivik (32) for første gang i går da han var i nye lange avhør på politihuset i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vibeke Hein Bæra startet mandag i sin nye jobb på Geir Lippestads advokatkontor.

Sammen med Lippestad skal hun være massemorderens hovedforsvarer. I går møtte hun sin klient for første gang på politihuset i Oslo.
 
- Jeg har hatt en prat med ham slik at han blir kjent med meg og er godt inneforstått med hvem som utgjør forsvarerteamet hans. Det var et greit, godt møte. Jeg var der som hans forsvarer, det var det fokuset møtet hadde, forteller hun til Dagbladet. 

Avhørt om ideologi Breivik satt i hele går i nye maratonavhør hos politiet. Ifølge Lippestad ønsker politiet nå å gå i dybden om når, hvorfor og hvordan Breivik utviklet sine holdninger og ideologi.

Temaet har vært oppe i avhør også tidligere.  

- Allerede som 21-åring hadde han sin ideologi klart for seg. Han har tilegnet seg kunnskap gjennom bøker, blogger, statistikk på internett og internett generelt, sier Lippestad.

Han sier at det var ingen spesiell grunn eller hendelse som gjorde 32-åringen opptatt av dette akkurat da, men at han fikk en interesse for det.

Etter hvert ønsket han å bearbeide den kunnskapen han hadde tilegnet seg.

- Han bestemte seg etter hvert for å samle kunnskapen han hadde i et kompendium, det er det såkalte manifestet. Han er helt åpen på at mye er kopiert fra andre, mens annet er skrevet av ham selv, sier Lippestad.

Ville starte organisasjon Forsvareren sier at Breivik svarte fyldig, interessert og villig i det lange avhøret som startet i 10-tida og ble avsluttet seint i går kveld.

- Han forklarer at han i utgangspunktet ønsket en demokratisk framgangsmåte for å formidle sine synspunkter om hvordan han mener multikulturalisme ødelegger den vestlige verden. Han ønsket blant annet å starte en egen organisasjon, men denne ble aldri noe av. Til slutt følte han at hans ideologiske synspunkter ikke ble hørt, og derfor gjorde han det han gjorde, sier han.

Breivik har, ifølge Lippestad, lest seg opp og skrevet det såkalte manifestet på egenhånd. 

- Det har vært relativt lite kontakt med noen andre. Det var noe i forbindelse med stiftelsesmøte i «Knighs Templar», men han har sittet alene og gjort dette. I sitt manifest hevder Breivik at han var på stiftelsesmøte i organisasjonen i London i 2002. 

Fire forsvarere Anders Behring Breivik har nå til sammen fire forsvarere. I tillegg til de to hovedforsvarerne er Tord Jordet og Odd Ivar Grøn oppnevnt som medforsvarere. 

Ifølge Lippestad deler de opp saken i åtte til ti forskjellige temaer som de mener er viktige å belyse.

- Dette er blant annet for å slippe dobbeltarbeid i gjennomgangen av alt materialet. Temaene handler om siktede og det kan bli aktuelt at vi møter i avhørene som har temaene vi har fordelt, sier Lippestad. Advokat Trond Jordet tok over for Lippestad i avhøret som fortsatt ikke var avsluttet klokka 18 i år kveld.

Vibeke Hein Bæra sier hennes først fokus har vært å sette seg inn i saken der det allerede er metervis med avhør og politidokumenter.

- Jeg er opptatt av at Breivik skal ha et godt forsvar. Nå som jeg har fått denne jobben og tilliten er fokuset mitt der. Vi skal sørge for at han får de rettighetene han skal ha og at spillereglene følges som i andre straffesaker, sier Bæra som har erfaring både som konstituert politimester og leder av påtaleavsnittet ved Telemark politidistrikt, men som de siste årene har jobbet som regionsdirektør i Arbeidstilsynet i Sør-Norge.