Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et grovt tillitsbrudd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juni i år nektet tidligere oljeminister fra Høyre, Torhild Widvey, å svare på våre spørsmål om Statens forurensingstilsyn hadde frarådet utlysing av noen av de 64 blokkene som hun la ut i den 19. konsesjonsrunden. Regjeringen hemmeligstemplet faginstansenes uttalelser til Miljøverndepartementet. Widvey inntok det formalistiske standpunkt at hun kun forholdt seg til uttalelsene fra departementet, og ikke til de fra underliggende etater.

Vi skrev på denne plass at dersom det skulle vise seg at SFT hadde gitt faglige råd mot deler av utlysingene Widvey foretok i sommer, ville vi vite at Widvey var en manipulerende statsråd som forsøkte å snike seg unna politiske konfrontasjoner. Nå vet vi at det var hun. Miljøvernminister Helen Bjørnøy fjernet Widveys hemmeligstempel og avdekket at uttalelsene både fra Statens forurensingstilsyn, Havforskningsinstituttet og Polarinstituttet var en massiv advarsel mot både omfanget og framdriftsplanen i Widveys 19. konsesjonsrunde.

Avsløringen er opprørende og retter et alvorlig slag mot vår grunnleggende tillit til at statsråder fra alle partier i det norske politiske landskapet spiller med åpne kort og ikke bevisst forsøker å føre offentligheten bak lyset. Vi betrakter Widveys manøver i sommer som et grovt tillitsbrudd. Det burde finnes en måte å gi hennes handlemåte konsekvenser som for all framtid fratok andre statsråder lysten til å gjøre noe tilsvarende.

Denne saken retter også søkelyset mot faginstansene som lot seg hemmeligstemple. Både Statens forurensingstilsyn, Havforskningsinstituttet og Polarinstituttet har et ansvar på sine fagområder til å varsle dersom de blir forsøkt kneblet av en statsråd som viser seg å være oljebransjens forlengete arm i departement og regjering. Det er ikke tillitvekkende dersom vaktbikkjene i systemet ikke er noe annet enn pistrende bandhunder. Da må vi stole på Bellona og andre miljøorganisasjoner med faglig kompetanse og integritet.

Vi er tilhengere av leting og utbygging i Barentshavet, men under forutsetning av at det skjer miljømessig forsvarlig og at nullutslipp-politikken praktiseres slik den er formulert. Torhild Widvey sviktet alle som mener som oss.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling