Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elg i piggtrådgjerde

- Et grusomt syn

Dette møtte turgåeren i Alta i helga.

SKOGENS KONGE: Det kan tyde på at elgen har blitt liggende en stund. Dette er to kilometer unna nærmeste vei. Foto: Elisabeth Jøraholmen
SKOGENS KONGE: Det kan tyde på at elgen har blitt liggende en stund. Dette er to kilometer unna nærmeste vei. Foto: Elisabeth Jøraholmen Vis mer

Et skjelett av en elg som satt fast i piggtråd i Alta-området var det som møtte Elisabeth Jøraholmen når hun var ute og gikk tur denne helgen.

- Det var et grusomt syn, forteller hun til Dagbladet.

På et bilde kan man se hvordan piggtråden er surret rundt geviret til elgen. Det kan også tenkes at dyret har tatt med seg piggtrådet fra et annet sted og slitt lenge før den falt om til slutt.

- Det er på et utilgjengelig området for turgåere egentlig. Jeg tenker at andre rovdyr må ha forsynt seg godt fra den stakkars elgen. Det var jo bare skjelettet som lå igjen.

GEVIRET: Det er lett å se at piggtråden er surret godt rundt geviret på elgen. Foto: Elisabeth Jøraholmen
GEVIRET: Det er lett å se at piggtråden er surret godt rundt geviret på elgen. Foto: Elisabeth Jøraholmen Vis mer

Det er i dag ulovlig å sette opp piggtrådgjerde for å gjerde inne dyr, men det finnes fortsatt mange gamle piggtrådgjerder rundt omkring i Norge. Det er ikke bekreftet at piggtråden på elgen stammer fra et gjerde.

Burde vært anmeldt

Siri Martinsen, leder i organiasjonen NOAH, sier til Dagbladet at bruk av piggtråd på gjerder er en uting og kan fungere som feller for dyr.

AVBRYTER LEK: 10 år gamle Eliah velger å gjemme seg for politibilen som kjører forbi, selv om han ikke har gjort noe galt. Video: Instagram / @lacetight. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

- Selvom det nå er forbudt med piggtråd vet vi at det ligger igjen mye rester i naturen. Vi mener de som er ansvarlige burde komme på banen og rydde opp. Det kommer an på akkurat hvor dette har skjedd, men det er grunneier eller et offentlig ansvar. Dette mener vi burde anmeldes.

Martinsen forteller videre at NOAH har jobbet for at dette skal bli et tema hos politikerene, og i mars i år ble dette tatt opp i Stortinget av SV i et skriftlig spørsmål sendt til landsbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF)

ELG: I flere uker har viltnemda i Risør fått meldinger om en nærgående og aggressiv elg. Foto: Harald Sveen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

– Eksisterende gjerder må vedlikeholdes på en måte som gjør at dyr ikke utsettes for fare for unødige påkjenninger og belastninger. Den som er ansvarlig for gjerdet, skal føre nødvendig tilsyn med det og gjennomføre nødvendige tiltak for å kunne oppdage, forebygge og avhjelpe fare for unødige påkjenninger og belastninger, skrev Bollestad i sitt skriftlige svar den gangen.

Ny og uten rust

Jøraholmen postet bildene først i Facebook-gruppen «Finnmark i bilder». I kommentarfeltet var det flere som påpekte at piggtrådet ikke virket særlig gammelt.

- Den piggtråden ser ikke ut som stammer fra krigens dager, skriver en person.

- Det er piggtråd av nyere dato rundt omkring i Alta. Det kan no vel ikkje være nødvendig å bruke den slags. Stakkars dyr, skriver en annen.

Selv er Jøraholmen enig i at det ikke ser ut som et veldig gammelt piggtråd.

- Det virka nytt og uten rust, sier Jøraholmen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!