- Et gufs fra fortida, mener Pasientombudet om disse psykiatri-verandaene

Ombudet etterlyser brukerundersøkelse - men det avviser Sykehuset i Østfold.

KONTROVERSIELT: Slik ser de kontroversielle balkongene for pasienter på skjermet enhet ut. Løsningen som er valgt førte til skarp kritikk da tre kontrollkommisjoner var på befaring ved nybygget til Sykehuset i Østfold tidligere i høst. Foto: Privat
KONTROVERSIELT: Slik ser de kontroversielle balkongene for pasienter på skjermet enhet ut. Løsningen som er valgt førte til skarp kritikk da tre kontrollkommisjoner var på befaring ved nybygget til Sykehuset i Østfold tidligere i høst. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når Sykehuset i Østfolds nybygg på Kalnes ved Sarpsborg er innflyttingsklart i mai neste år, får pasienter på skjermet enhet tilgang til balkonger fra rommene sine.

Men verandane har vakt skarpe reaksjoner fra både psykiatri-nestor professor Einar Kringlen og lederne i to kontrollkommisjoner.

Grunnen er at de har sprinkler og jernstenger og ifølge Kringlen ser ut som et fengsel.

- Gufs fra fortida Nå advarer også nåværende Pasient- og brukerombud i Østfold Anne-Lene Egeland Arnesen mot de nye verandaene.

- Det kan lett bli stigmatiserende hvis man setter opp gitter, og det er som et gufs fra fortida hvis slike ting må til. Og det er skremmende hvis det gjøres fordi det ikke er ressurser til å følge pasientene ut, sier Arnesen til Dagbladet.

Hun har forståelse for at Sykehuset i Østfold tar sikkerheten til pasienter innlagt i psykiatrien på alvor, men er likevel kritisk til løsningen med sprinkler og jernstenger.

- Hvis det skal tas i bruk så alvorlige og drastiske tiltak, må det begrunnes godt faglig, og man må ha prøvd alle mulige andre tiltak, sier hun til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer