- Et gufs fra fortida, mener Pasientombudet om disse psykiatri-verandaene

Ombudet etterlyser brukerundersøkelse - men det avviser Sykehuset i Østfold.

KONTROVERSIELT: Slik ser de kontroversielle balkongene for pasienter på skjermet enhet ut. Løsningen som er valgt førte til skarp kritikk da tre kontrollkommisjoner var på befaring ved nybygget til Sykehuset i Østfold tidligere i høst. Foto: Privat
KONTROVERSIELT: Slik ser de kontroversielle balkongene for pasienter på skjermet enhet ut. Løsningen som er valgt førte til skarp kritikk da tre kontrollkommisjoner var på befaring ved nybygget til Sykehuset i Østfold tidligere i høst. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når Sykehuset i Østfolds nybygg på Kalnes ved Sarpsborg er innflyttingsklart i mai neste år, får pasienter på skjermet enhet tilgang til balkonger fra rommene sine.

Men verandane har vakt skarpe reaksjoner fra både psykiatri-nestor professor Einar Kringlen og lederne i to kontrollkommisjoner.

Grunnen er at de har sprinkler og jernstenger og ifølge Kringlen ser ut som et fengsel.

- Gufs fra fortida Nå advarer også nåværende Pasient- og brukerombud i Østfold Anne-Lene Egeland Arnesen mot de nye verandaene.

- Det kan lett bli stigmatiserende hvis man setter opp gitter, og det er som et gufs fra fortida hvis slike ting må til. Og det er skremmende hvis det gjøres fordi det ikke er ressurser til å følge pasientene ut, sier Arnesen til Dagbladet.

Hun har forståelse for at Sykehuset i Østfold tar sikkerheten til pasienter innlagt i psykiatrien på alvor, men er likevel kritisk til løsningen med sprinkler og jernstenger.

- Hvis det skal tas i bruk så alvorlige og drastiske tiltak, må det begrunnes godt faglig, og man må ha prøvd alle mulige andre tiltak, sier hun til Dagbladet.

- Ikke aktuelt Pasientombudet etterlyser også en spørreundersøkelse blant pasientene.

- Dette er også et så sentralt tema for de pasientene som er innlagt at sykehuset bør gjennomføre en spørreundersøkelse hos pasientene som bruker sykehuset før de treffer sin beslutning, mener Arnesen.

Viseadministrerende direktør ved sykehuset, Irene Dahl Andersen, sier at en spørreundersøkelse «verken er eller har vært aktuelt».

- Det er 4000 rom i dette sykehuset. Skulle man hatt spørreundersøkelser på alt, ville vi ikke ha fått spaden i jorda ennå, sier hun til Dagbladet.

- Ikke bra Pasientombudet synes ikke nødvendigvis at det forandrer saken at det er frivillig å bruke balkongene og at det er et «supplement», slik Andersen tidligere har sagt til Dagbladet.

- Dette handler ikke om muligheten til å lufte seg, men om hvilke signaler det sender både til de som ser dette fra utsiden og ikke minst for pasientene som er på innsiden av disse stengslene. Alternativet er å ikke ha slike skjermingstiltak, og at pasientene i stedet får en ansatt med seg ut. De må ha tenkt gjennom alle alternativer før de går til et så drastisk skritt som dette.

Arnesen tror ikke det er bra for psykisk syke å bo på rom som har balkonger med gitter.

- Det å være innstengt bak gitter kan ikke være et godt tiltak i tilfriskningsprosessen, sier hun.

- Gitter uansett Overfor Dagbladet har viseadministrerende direktør Irene Dahl Andersen understreket at verandaene ikke er ferdige, og at blant annet møblering og beplanting vil få dem til å se mye bedre ut enn nå.

Men Arnesen tviler på om møblering, beplanting og andre tiltak vil være nok til å rette opp inntrykket.

- Jeg tror ikke at de kan designe og  plante vekk et gitter. Gitteret er der uansett, og det hjelper ikke om de har flotte hagemøbler og planter.

Avventer Arnesen forklarer at pasientombudet ikke har påleggsmyndighet overfor sykehuset.

VIL HA SPØRREUNDERSØKELSE: - I en sak som dette er det spesielt viktig at pasientene faktisk blir hørt og har en reell medbestemmelse, sier Pasientombudet i Østfold, Anne-Lene Egeland Arnesen. Foto: Pasient- og brukerombudet
VIL HA SPØRREUNDERSØKELSE: - I en sak som dette er det spesielt viktig at pasientene faktisk blir hørt og har en reell medbestemmelse, sier Pasientombudet i Østfold, Anne-Lene Egeland Arnesen. Foto: Pasient- og brukerombudet Vis mer

- Det vi kan gjøre er å ta saken opp med ledelsen ved sykehuset, sier hun, men vil foreløpig avvente for å se om beslutningen om å ta i bruk balkongene endres.

Arnesen gjør det klart at hun forventer at brukerutvalget ved helseforetaket blir koblet inn for å gi sin vurdering, hvis det ikke allerede er gjort. Det samme gjelder pårørendeforeningen.

- I en sak som dette er det spesielt viktig at pasientene faktisk blir hørt og har en reell medbestemmelse, sier Anne-Lene Egeland Arnesen.

- Fulgte retningslinjene Irene Dahl Andersen sier at brukerne av Sykehuset i Østfold var koblet inn i en tidlig fase, da de ble bedt om å komme med innspill.

- Det jeg er kjent med, er at her har man fulgt retningslinjene og hatt en ganske bred involvering i starten, sier hun.

Sykehusets egne fagfolk kom blant annet med innspill som gikk på pasientenes behov for å komme seg ut i frisk luft.

- Det vi meldte inn i den fasen var at så lenge bygget har flere etasjer, må vi ha muligheten til at pasienter skal kunne gå ut når de vil, uansett hvilken etasje de befinner seg i, som et supplement til å gå ut med personalet.

Advarer Irene Dahl Andersen advarer mot sterke reaksjoner mot verandaene på et feilaktig grunnlag.

- Det er viktig at man setter seg inn i hvorfor vi bygget verandaene, før man ta i bruk veldig krasse begreper, sier hun til Dagbladet.

AVVISER SPØRREUNDERSØKELSE: - Skulle man hatt spørreundersøkelser på alt, ville vi ikke ha fått spaden i jorda ennå, sier viseadministrerende direktør ved Sykehuset i Østfold, Irene Dahl Andersen. Foto: Sykehuset i Østfold
AVVISER SPØRREUNDERSØKELSE: - Skulle man hatt spørreundersøkelser på alt, ville vi ikke ha fått spaden i jorda ennå, sier viseadministrerende direktør ved Sykehuset i Østfold, Irene Dahl Andersen. Foto: Sykehuset i Østfold Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer