Et halvt sekund fra katastrofe i Paris

PARIS (Dagbladet): Flyulykken på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris som kostet en annenflyger livet og såret en pilot var et halvt sekund fra å bli en katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken inntraff klokka tre i natt da to fly kolliderte på rullebanen. På det ene flyet, Air Libertés MD 80, satt 150 Real Madrid fans på vei hjem til Spania etter seieren over Valencia i går kveld. Flyet skulle akkurat til å ta av og hadde en hastighet på 260 kilometer i timen da det plutselig dukket opp et air cargo-fly fra det britiske selskapet Streamline. Begge flyene bråbremset, men den venstre vingen på Air Liberté-flyet traff cockpiten på Streamline-cargoen og drepte annenflygeren. Piloten kom fra det med livet i behold, men er hardt skadd.

Hadde kollisjonen skjedd et halvt sekund før hadde det blitt totalt krasj med et stort antall drepte og sårede. Myndighetene på flyplassen tør ikke tenke på det.

- Vi vet ennå ikke hvorfor air cargo flyet kom inn på feil rullebanen. Det ble som en kollisjon på en motorvei, sier flyplassens talsmann Didier Hamont.

Hypoteser

Air cargo-flyet av typen Short 300 skulle med post til Lutton nær London. Det hadde ingen grunn til å befinne seg på den rullebanen. I går var det mange hypoteser men ingen visshet. Instrumentene kan ha sviktet, piloten kan ha tatt feil, eller det kan ha vært gitt en feil ordre. Politiet beslagla i går opptakene av samtalene mellom cockpiten og kontrolltårnet og bildene fra radaren.

Krisecelle

Den uforklarlige ulykken er den første i sitt slag siden flyplassen ble åpnet for 26 år siden. Charles de Gaulle er verdens åttende største flyplass, og den slags ulykker skulle ikke kunne forekomme. Flyplassen var i går sterkt opptatt av å komme til bunns i etterforskningen så fort som mulig, og opprettet en krisecelle. Britiske teknikere vil bistå fransk politi.

Ulykken skapte store forsinkelser i de 80 flightene som skulle frakte resten av den spanske fansen hjem.

KOLLIDERTE: nnenpiloten på det britiske air cargo-flyet ble drept i ulykken.