Et hardt budsjett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Per-Kristian Foss holdt ord. De har lagt fram et stramt budsjettforslag, til glede for NHO og sånn omtrent i tråd med forvarslene. Av dette følger at regjeringen ikke har mange dyre, populære tiltak å flagge med. Regjeringspartiene har hver for seg fått noen små flagg. Den største har fått mest og den minste minst. Statsministeren gledet seg over at bistanden til verdens fattigste blir økt. Og han trekker fram den varslede hjelpepakka som kommer seinere i høst til bekjempelse av nyfattigdommen her hjemme. Venstre får glede seg sammen med KrF, mens finansministeren som også er nestleder i Høyre, gleder seg over stramheten og en milliard i nye skattelettelser.
  • Ett av svarene på statsministerens pressekonferanse illustrerer likevel budsjettets innretning bedre enn skrytelistene. Bondevik ble bedt om å kommentere økning av egenandelene. Han svarte at de som er litt syke må betale litt mer for at de som er svært syke kan få betale litt mindre. Ei gruppe som er rammet litt, skal altså finansiere ei gruppe som er rammet hardere. Den store barnehagesatsingen på 1,7 milliarder finansieres stort sett ved reduksjon i barnetrygden. Unntatt er mottakere av kontantstøtten, som får støtten økt tilsvarende. Mens de rike og friske får nye, små lettelser på toppen av de store lettelsene regjeringen ga til disse gruppene i forrige budsjett.
  • Kommunenes Sentralforbund sier at regjeringen bestiller nye kutt fra kommunene. LO sier at budsjettet er et angrep på de arbeidsledige. Samlet lider budsjettet av mangel på medfølelse, til tross for bistandsbudsjett og fattigdomsbekjempelse. Skattelettelinja fortsetter. Budsjettet utfordrer Arbeiderpartiets evne til å formulere en samlende opposisjonspolitikk. Lykkes Jens Stoltenberg med dette, vil det øke presset på Kristelig Folkeparti. I KrF er mange i dag ganske ulykkelige over å bli framstilt som hjerteløse overfor eldre, syke og arbeidsledige.