Hadia Tajik

- Et hardt smell i asfalten

Tidligere Ap-topp Hadia Tajik forteller om ei tøff tid da hun gikk fra å være en av Norges mektigste til ordinær stortingspolitiker. Nå føler hun at hun er ferdig med saken, men er taus om nye verv.

FALL: Hadia Tajik gikk fra å være Norges mektigste kvinne til å bli menig stortingsrepresentant på få uker. Hun beskriver det som et smell i asfalten. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet
FALL: Hadia Tajik gikk fra å være Norges mektigste kvinne til å bli menig stortingsrepresentant på få uker. Hun beskriver det som et smell i asfalten. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det var et hardt smell da jeg traff asfalten, men jeg måtte stole på at jeg var sterk nok til å reise meg igjen, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

Tajik har opplevd et av de dypeste fallene i norsk politikk i nyere tid. Hun var nestleder i Norges største parti, og ble av mange sett på som en mulig arvtaker som partileder. Samtidig var hun «superminister» for Ap's merkesaker i arbeids- og sosialpolitikken.

I 2021 kåret Kapital henne til Norges mektigste kvinne. I år er ikke Tajik nevnt på listen med 100 navn.

- Tåler det

Etter et massivt medietrykk som følge av pendlerboligsaken, måtte hun i mars trekke seg som både statsråd og nestleder, og gikk inn i rollen som menig stortingsrepresentant. Tajik var sykmeldt i flere uker etter saken.

På forespørsel fra Dagbladet, sier Ap-profilen ja til å snakke ut om det dype fallet og hvordan hun ser på dramaet nesten ni måneder seinere.

- Jeg er en offentlig person, og tåler kritisk oppmerksomhet. Det er ikke min oppgave å gi terningkast til denne mediedekningen, men det kommer nok et tidspunkt der mediene selv vil gå litt nærmere inn og ta stilling til eget arbeid, sier Tajik til Dagbladet.

Renvasket

Skatteetatens gjennomgang av pendlerboligsaker er nå ferdig, og de fleste sakene er avgjort. Tajik er ikke blant dem som har fått noe ekstra skattekrav.

Hun forteller til Dagbladet at Skatteetaten har gjort det klart at hun har hatt pendlerstatus tilbake til 2006, og at de anerkjenner at hennes skattemessige bosted har vært i Sandnes siden da. Dermed hadde hun rettmessig krav på pendlerbolig.

Tajik forteller at hun nå er ferdig med saken, og er lettet over at Skatteetaten ikke har funnet noe galt.

PÅ TINGET: Hadia Tajik er tilbake som menig representant i Stortingets olje- og energikomité etter at hun måtte gå av som statsråd og nestleder. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet
PÅ TINGET: Hadia Tajik er tilbake som menig representant i Stortingets olje- og energikomité etter at hun måtte gå av som statsråd og nestleder. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet Vis mer

- Jeg er glad for at jeg ikke har fått noen skattekrav, og at Skatteetaten mener at min bruk av pendlerbolig i kontrollperioden var helt etter regelverket. Jeg ser at det er mange som har fått skattekrav, og det er nok tøft å stå i. Jeg er også glad for at det er avklart at jeg allerede i 2006 var å anse som pendler, med alt det innebærer, sier hun før hun fortsetter:

- Det endrer ikke på at jeg ikke har håndtert den perioden i mitt liv godt nok. Jeg hadde ikke gode nok svar. Jeg burde hatt et ryddigere forhold til informasjonen arbeidsgiver fikk. Og det var jeg lei meg for og beklaget, og jeg har ryddet opp etter meg.

Tajik hyret et uavhengig revisorfirma til å se på saken hennes, og valgte å betale 200 000 kroner ekstra i skatt.

- Ikke bitter

- Du har hatt skattemessig bosted i Sandnes, men representerte Oslo på Stortinget fram til 2017. Er det greit?

- Da jeg representerte Oslo var jeg opptatt av å opptre mest mulig som andre oslorepresentanter, og benyttet bare pendlerbolig i en overgangsfase der jeg ikke hadde andre steder å bo, inntil jeg fikk kjøpt bolig i Oslo. At jeg var en rogalending som ble invitert inn på oslolista til Arbeiderpartiet, var offentlig omtalt allerede da.

- Føler du deg renvasket?

- Skatteetaten har i alle fall ikke gitt meg noe skattekrav og de mener at jeg har hatt pendlerstatus hele veien.

Tajik mener likevel fortsatt at det var riktig å trekke seg da saken sto på som verst i mars.

- Jeg gjorde det jeg mente var rett av hensyn til partiet og regjeringen. Gitt den situasjonen jeg var i, mener jeg det var helt rett å gå av for å ikke stå i veien for partiet og politikken jeg hadde ansvar for, forteller en åpenhjertig Tajik og fortsetter:

- Det var ikke bra for feltet jeg jobbet med at jeg sto midt i en sak som skygget for arbeidet som foregår i departementet. Eller at jeg sto i veien for det arbeidet partiet og regjeringen holdt på med.

- Er du bitter?

- Nei, bitterhet er en gift som man bare drikker selv.

- Ikke bra nok

Etter at Tajik forlot partiledelsen, har Ap havnet i dyp krise. Den siste tida har partiet opplevd en rekke med rekordlave meningsmålinger helt ned mot 15 prosent.

Tajik mener partiet må bli «en bedre versjon av oss selv».

- Det er selvfølgelig en vanskelig situasjon. Dette er målinger som ikke er bra nok for de ambisjonene som arbeiderbevegelsen har. Vi ønsker å være en folkebevegelse som klarer å favne bredt. Akkurat nå får vi tydeligvis ikke det til.

- Hvor har regjeringen feilet?

- Jeg støtter regjeringens arbeid, og mener at den har gjort mye bra. Blant annet å redusere maksprisen i barnehagene og gratis SFO for først førsteklasse, og nå også andreklasse etter forliket med SV. Dette er veldig riktige skritt og hjelper på økonomien til veldig mange barnefamilier. Samtidig er det krevende å se veksten i fattigdom, og vi trenger flere løsninger for dette.

Tajik mener Arbeiderpartiet nå er nødt til skape ny politikk for å få overtaket på høyresiden igjen.

- Vi er et politisk parti. Vi må hele tida være på jakt etter nye politiske løsninger i takt med at samfunnsutviklingen gir oss nye utfordringer. Og en av de tingene er den voldsomme veksten i fattigdom i det som skal være en moderne velferdsstat.

- Massiv utvikling

Den tidligere Ap-nestlederen peker særlig på sosialpolitikken som et område der det bør utvikles ny politikk. Blant annet har hun tatt til orde for å øke barnetrygden.

- Vi må spørre oss selv om hvorfor 14 prosent av husholdningene i dag heller velger å ta opp forbrukslån for å betale for melk og brød, enn å oppsøke velferdsstaten. Man må gå gjennom kravene til sosialhjelp, for terskelen ser ut til å ha blitt for høy. Jeg tror det blir en bred diskusjon mot landsmøtet neste år, og det vil være et sunnhetstegn for partiet vårt, sier Tajik.

STOLLEKEN: Mange spekulerer i om Hadia Tajik snart er klar for større utfordringer igjen. Selv vil hun ikke si om hun sikter mot nye verv. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet
STOLLEKEN: Mange spekulerer i om Hadia Tajik snart er klar for større utfordringer igjen. Selv vil hun ikke si om hun sikter mot nye verv. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet Vis mer

Hun ser med bekymring på situasjonen knyttet til økte renter og stadig høyere priser på mat, strøm og bensin.

- Det har vært en utvikling knyttet til hvem som opplever økonomisk utrygghet som har vært ganske massiv. Det er en ganske spesiell situasjon nå. Mange helt vanlige familier opplever mye større grad av økonomisk utrygghet enn tidligere.

Taus om framtida

- Den situasjonen vi nå er i er uvanlig og spesiell, men jeg tror det forventes nettopp av et parti som vårt at vi klarer å finne gode løsninger for dem som er rammet, utdyper Tajik.

Mange er spent på om hun er klare for nye utfordringer nå som pendlersaken er ryddet av veien. Selv er hun hemmelighetsfull om egen framtid.

- Jeg er førstekandidat for Rogaland Ap, jeg er medlem i Stortingets energi- og miljøkomité og jeg er takknemlig for de ververne jeg har.

- Så du ser ikke for deg noen nye verv?

- Altså jeg har masse arbeidskapasitet og så er jeg glad for de vervene jeg har, sier Tajik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer