Et helt bygdesentrum står under vann

Helikopter-bildene viser herjingene til «Synne» i Bjerkreim kommune i Rogaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store deler av Vikeså, sentrum av Bjerkreim kommune i Rogaland, står under vann, viser helikopter-bildene tatt av Eigersund kommune.

De har lagt ut de dramatiske bildene på sin Facebook-side.

Bildene viser skolebygninger, gårder, hus og hele gater som står delvis under vann.

Fylkesberedskapssjef Reidar Johnsen hos Fylkesmannen i Rogaland sier til egne nettsider at situasjonen i fylket er mest kritisk i Bjerkreim nå.

- Situasjonen har vært alvorlig flere steder i Rogaland, men særlig i Dalane-regionen i helga. De stor vannmengdene har ført til at strømmen går og redusert mobildekning. Og når veiene i tillegg må stenges, blir det vanskelig å nå fram med mobile strømaggregat. Men akkurat nå er det Bjerkreim det er mest kritisk. Vannmengdene i Bjerkreimsvassdarget har satt store deler av kommunesenteret Vikeså under vann, rådhuset inkludert. Internett-tilkoblingen til kommunen er nede på grunn av vann i rådhuset. Men det er strøm, tele og internett generelt i området, sier Johnsen.

ISOLERT: Denne gården er isolert av vannmengdene. Foto: Roger Egeli / Eigersund kommune
ISOLERT: Denne gården er isolert av vannmengdene. Foto: Roger Egeli / Eigersund kommune Vis mer

Kommunens ordinære telefonlinje er ute av drift, men kommunen har lagt ut mobilkontaktinfo til ulike kommunale tjenester på sine nettsider.

- Behersket Rådmann Ørjan Daltveit i Bjerkreim kommune sier det i bygningene i sentrum er cirka 15 centimeter med vann, mens det i gatene er opp mot en halvmeter. E39 som omrringer sentrum på den ene siden er stengt-

- I sentrum er det bare butikker, kontorer og produksjonslokaler. Det er ingen boenheter i sentrum og bare to hus er evakuert som følge av flommen. Det er heldigvis bare snakk om materielle skader, sier rådmannen til Dagbladet.

Ifølge TV2 skal flere hus være tatt av vannmassene i Tengesdal i Bjerkreim og viser bildet av et flytende hus i vannmassene på sine nettsider. Kriseledelsen i kommunen har ikke fått rapporter om hus som skal være tatt av flommen.

Rådmann Daltveit sier innbyggerne i kommunen tar situasjonen pent.

- Innbyggerne tar dette behersket og rolig. Dette er stødige folk som har vært ute en vinternatt før, sier rådmann Daltveit.

Eigersund Også i Eigersund kommune er det problemer, selv om vannet er synkende i kommunen.

OVERSVØMT: Vikeså, sentrum i Bjerkreim kommune, står under vann. Foto: Roger Egeli / Eigersund kommune
OVERSVØMT: Vikeså, sentrum i Bjerkreim kommune, står under vann. Foto: Roger Egeli / Eigersund kommune Vis mer

- Vannstanden er synkende, men det er mye vann som skal ut, sier varardfører Leif Erik Egaas til Dagbladet klokka 14.

- Det er masse vann som skal ut av elvene, og veiene er stengt ut av byen, sier Egaas.

Han forklarer at Fylkesvei 44 er stengt nordover, men er åpen i motsatt retning. Også E39 er stengt, ved Bjerkreim.

- Folk kommer ikke til og fra og de kommer seg ikke vekk, sier Egaas, som var i sentrum av Eigersund kort tid før han snakket med Dagbladet.

Han forteller at sentrumsgatene er framkommelige, men at gater nær elvene fortsatt er fulle av vann.

- Jeg har nettopp vært i sentrum, og det er en masse folk som er ute for å se, men de må være forsiktige. Kommer de uti vannet, er det farlig, oppfordrer varaordføreren, og forteller at Røde Kors er utplassert for å sørge for sikkerheten.

Han berømmer folk i byen for å ha tatt situasjonen med nødvendig ro, men legger ikke skjul på at det har vært - og er - krevende.

- Mange har hatt vonde situasjoner, sier han og forteller om oversvømte kjellere og i gater som løper parallelt med de to elvene i byen.

Han tror grunnen til at det etter forholdene har gått bra, er evakueringen av sentrum.

- Vi var tidlig ute med å evakuere sentrum. Folk ble evakuert til Aker Solutions brakkeby i Egersund. Aker var imøtekommende, og hadde 34 senger til disposisjon for oss, og der har det vært 20 personer fra Egersund sentrum i natt, forteller varaordføreren, som foreløpig ikke har noen oversikt over materielle skader.

SKOLEGÅRD UNDER VANN: Foto: Roger Egeli / Eigersund kommune
SKOLEGÅRD UNDER VANN: Foto: Roger Egeli / Eigersund kommune Vis mer

Egaas mener broene i byen kan være utsatt for å ha blitt skadet, men sier at dette er vanskelig å vurdere nå.

Dagbladet kommer med mer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram