BER OM Å FÅ SLIPPE OFFENTLIGHETSLOVEN: 22.juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv går i land fra MS Thorbjørn etter befaringen på Utøya forrige tirsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BER OM Å FÅ SLIPPE OFFENTLIGHETSLOVEN: 22.juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv går i land fra MS Thorbjørn etter befaringen på Utøya forrige tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Et helt håpløst forslag

Presseforbundet reagerer på 22. juli-kommisjonens ønske om innsynshindring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. juli-kommisjonen gikk i dag ut og ba om å få unntak fra offentlighetsloven, dersom «særlige grunner tilsier det».

Presseforbundet reagerer kraftig på ønsket om å slippe innsyn.

- Dette er et helt håpløst forslag og i strid med Stoltenbergs ambisjoner om mer åpenhet og demokrati, sier Kristine Foss, jurist i Presseforbundet, til Dagbladet.

- Dårlig begrunnet Kommisjonens dokumenter kan i dag unntas offentlighet, for eksempel av hensyn til personvernet.

- De kommer med et ønske som etter Presseforbundets syn er veldig dårlig begrunnet. Som kommisjonen selv understreker har de allerede gode muligheter til å unnta opplysninger, som  for eksempel taushetsbelagte personlige forhold, interne dokumenter og tips om lovbrudd. Varslere har også en særskilt beskyttelse i lovverket, sier Foss.

- Dessuten er mediene underlagt Vær varsom-plakaten, hvor det stilles strenge krav til omtale av informasjon som dette. Mye vil ikke bli gjengitt selv om mediene  får tilgang til denne informasjonen.

22. juli-kommisjonens hovedbegrunnelse er å beskytte dem som vil gi informasjon til rapporten.

- En viktig bakgrunn for henvendelsen er at kommisjonens oppgave nettopp er å få tilgang til all informasjon, for å kunne gi en «usminket og ærlig», samlet og helhetlig fremstilling, i en offentlig tilgjengelig rapport, heter det i en pressemelding fra kommisjonen.

- De gjeldende reglene om innsyn vil kunne føre til at mange trekker seg fra å gi kommisjonen informasjon som er vesentlig for at vi skal kunne løse oppgaven i vårt mandat. I tillegg er kommisjonen bekymret for at personverninteresser kan komme til å bli krenket gjennom innsyn i enkelte innspill vi mottar, sier Alexandra Bech Gjørv, leder av 22. juli-kommisjonen.

- Etterse I pressemeldingen fra kommisjonen heter det at ønsket om å slippe innsyn er i tråd med et lovforslag granskningskommisjonsutvalget. Sivilombudsmannen har på sin side understreket betydningen av åpenhet i granskningskommisjoner, i en sak om innsyn i dokumenter til undersøkelsesgruppa etter raset i Hanekleivtunnelen.

«Saken gir videre grunn til å minne om at et viktig formål med reglene om dokumentoffentlighet er at allmennheten skal kunne etterse det offentliges handlemåte - uavhengig av om det er nedsatt en egen undersøkelsesgruppe eller ikke», het det i uttalelsen.