Løslatt fra russisk fangenskap:

«Et helvete av lidelse»

Juliia Pajevska ble verdenskjent etter å ha dokumentert grusomhetene i Mariupol. Nå deler hun for første gang detaljer om sine tre måneder i russisk fangenskap.

KRIGSFANGE: Juliia Pajevska, kjent som Taira, ble holdt fanget i Donbass i tre måneder, etter å ha dokumentert hverdagen i Mariupol. Foto: Mariam Zuhaib / AP / NTB
KRIGSFANGE: Juliia Pajevska, kjent som Taira, ble holdt fanget i Donbass i tre måneder, etter å ha dokumentert hverdagen i Mariupol. Foto: Mariam Zuhaib / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Et dødt barn i sin mors armer.»

«En soldat som ble banket i tre timer, og så kastet i kjelleren som en sokk. Ingen kom til ham før dagen etter».

«En sju år gammel gutt med skuddsår som døde i fanget mitt».

«Fanger i fengselsceller som skriker i ukevis, og som dør av tortur, uten medisinsk tilsyn».

Slik beskrev ukrainske Juliia Pajevska sine tre måneder i russisk fangenskap under en høring i Helsinki-kommisjonen.

Beskrivelsene gitt til kommisjonen, et amerikansk statlig byrå som skal promotere internasjonal etterlevelse av menneskerettigheter, er de mest detaljerte hun har gitt om forholdene i russisk fangenskap.

Paievska har tidligere beskrevet det i grove trekk som et «helvete».

- I dette helvetet av lidelse er mishandling og smerte det siste folk opplever før de dør, sier hun.

Dokumenterte forholdene i Mariupol

Juliia Pajevska, som går under kallenavnet «Taira» i Ukraina, er kjent som kampsportutøver, og har lært opp frivillige sanitetssoldater.

Da Russland invaderte Ukraina for fullt, behandlet hun både ukrainske og russiske soldater som sanitetssoldat ved et militærsykehus i Mariupol.

Der dokumenterte hun grusomhetene med et minikamera.

Da de siste internasjonale journalistene fra nyhetsbyrået AP evakuerte byen, ga hun dem minnekortet med opptakene, som ble smuglet ut.

Dagen etter forsvant hun.

DOKUMENTERTE LEGETEAMET: Etter at videofilene ble smuglet ut med en tampong, ble sanitetssoldaten tatt til fange. Video: AP Vis mer

Da hun tre måneder seinere ble løslatt fra fangenskap, ble hun beskrevet som tynn og utslitt. Paievska hevdet da overfor AP at de publiserte videoopptakene fra Mariupol, som viste at hun behandlet ukrainske og russiske soldater likt, lå til grunn for løslatelsen.

Til tross for manglende tilgang har FN dokumentert at flere ukrainske krigsfanger er blitt utsatt for mishandling og tortur på russisk-kontrollert territorium.

- En av mine torturister spurte meg; «vet du hvorfor jeg gjør dette med deg?» Jeg svarte «fordi du kan», forteller Pajevska om sine opplevelser.

Hun hevder også at hun skal ha blitt anbefalt av dem som mishandlet henne å begå selvmord.

- Jeg sa nei. Jeg vil se hva som skjer i morgen. Jeg lurer på hvor langt de kan gå i galskapen og sinnet sitt.

Russiske myndigheter har ikke kommentert påstandene i Pajevskas vitnemål.

LØSLATT: Juliia Pajevska, her fotografert i Kyiv kort tid etter løslatelsen. Foto: Evgenij Maloletka / AP / NTB
LØSLATT: Juliia Pajevska, her fotografert i Kyiv kort tid etter løslatelsen. Foto: Evgenij Maloletka / AP / NTB Vis mer

Ekspert: - Helt vanlig oppførsel

Etter Genèvekonvensjonene skal sanitetspersonell ha et særlig vern i krig, og krigsfanger skal sikres humanitær behandling.

Ifølge FN mangler enkelte fengsler der ukrainske krigsfanger holdes både mat, vann, helsehjelp og sanitære hjelpemidler.

Røde Kors, som skal registrere og følge opp krigsfanger på begge sider, har delt lite informasjon.

Spesielt stor oppmerksomhet har vært rettet mot fengselet Olenivka i russisk-okkuperte Donetsk, der over 50 ukrainske krigsfanger i sommer ble drept i et bombeangrep.

Løslatte fanger har beskrevet umenneskelige forhold, tortur og drap.

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug, tidligere leder for OSSE-observatørene i Luhansk, har omtalt grov tortur av fanger og sivile som «helt vanlig» under hans periode i Ukraina.

- Dette er dessverre helt vanlig oppførsel fra russiske soldater. Det virker som at det ikke finnes noen grenser, sa Dalhaug til Dagbladet i august.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer