Et helvetes år på Hell

En åpenhjertig Sp-leder snakker ut etter et knalltøft år, der ikke akkurat politikken har stått i sentrum.

UNDER PRESS: Både Liv Signe Navarsete og Terje Riis Johansen møtte til høring i Stotingets kontrollkomite om pengegavene fra de statlige foretakene 26. oktober ifjor. Foto:Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UNDER PRESS: Både Liv Signe Navarsete og Terje Riis Johansen møtte til høring i Stotingets kontrollkomite om pengegavene fra de statlige foretakene 26. oktober ifjor. Foto:Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELL/OSLO (Dagbladet): Gavetrøbbel, ulovlig partistøtte, pengemangel, velgerflukt, Økokrim-etterforskning, offentlig skittentøyvask, vanskelig mastesak, Mongstad-trøbbel og stadige spørsmål om ikke Navarsete snart partiklubba til unge Ola Borten Moe.

Det har vært et dårlig år for Navarsete og Senterpartiet.

- Jeg hadde en slags følelse av at det ingen ende ville ta. Så fort vi var ferdig med en sak, så kom det en ny. Det har vært tøffe tider, sier Liv Signe Navarsete åpenhjertig til Dagbladet.

- Men de som trodde det skulle gå til helvete med partiet gleder seg for tidlig, sier hun og ler.

- Hvor lenge har du tenkt å være Sp-leder?

- Jeg håper jo at jeg blir gjenvalgt nå. Jeg tar en periode av gangen, så får vi ta det derfra.

Et helvetes år
Det er to og et halvt år siden Navarsete tok over da Åslaug Haga trakk seg etter en sommer med avsløringer om et privat stabbur og en brygge.

Særlig det siste året har Navarsete fått kjenne hvordan det er å stå i stormen i mange vanskelige saker:

• 3.september ble det kjent at hun skjulte et gullarmbånd hun fikk for å være gudmor for det tidligere Røkke-selskapet Aker Yards til en verdi på 26 000 kroner for Stortingets register, hvor hun hadde forpliktet seg til å informere om slike gaver.

Omtrent samtidig med at regjeringen var i fullt gavetrøbbel, kom partistøttesaken:

• 9. september avslørte Dagens Næringsliv at de offentlig eide selskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft hadde gitt Sp ulovlige pengegaver.

- Partistøttesaken var den mest alvorlige saken. Da måtte vi gå skikkelig til bunns i hva som hadde skjedd. Det var veldig arbeidskrevende for partiet, også, sier Navarsete,

Etisk regelverk
Som om det ikke var nok:

MÅTTE FORLARE: 9.september holdt Liv Signe Navarsete holdt pressekonferanse foran regjeringsbygget i anledning smykkegaven hun hadde fått som gudmor fra det tidligere Røkke-styrte Aker Yards. Foto:Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MÅTTE FORLARE: 9.september holdt Liv Signe Navarsete holdt pressekonferanse foran regjeringsbygget i anledning smykkegaven hun hadde fått som gudmor fra det tidligere Røkke-styrte Aker Yards. Foto:Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

• 15. desember bestemte Økokrim seg for å etterforske partiet for mulig brudd på regnskapslovgivningen. Nå har partiet laget eget etisk regelverk, skjerpet rutinene og gjort det de mener skal til for å forhindre at noe slikt skjer igjen.

- Jeg er imponert over den ufattelige lojaliteten jeg er blitt møtt med. Jeg vet mange i partiet har blitt oppringt av media og kunne absolutt ha uttalt seg om mye og mangt.

- Ikke svekket
Navarsete går ikke med på at hun står langt svakere som leder.

- Jeg registrerer at media vil fremstille meg som svekket etter disse rundene, men jeg opplever tvert i mot, at det at vi har stått i stormen, har gitt meg en sterkere posisjon i partiet. Jeg opplever å ha full støtte. Jeg tror at partiet som sådan også har hatt det tøft, sier hun.

- Mange kronprinser
- Mange kommentatorer er opptatt av hvor lenge det er til du overlever partiklubba til Ola Borten Moe. Hva tenker du om det?

- Jeg synes nok det er litt spesielt. Vi har mange lederkandidater. Jeg har ikke tenkt å gå av enda. Hvem som blir den neste lederen er ikke gitt. Jeg har veldig sans for Ola. Jeg har selv valgt ham til statsråd. Men det er ikke gitt at det blir ham. Det er mange unge talenter i partiet. Derfor er det viktig at Trygve (Salgsvold Vedum) nå er parlamentarisk leder, sier Navarsete.

- Har du selv i løpet av året som har gått, vurdert din stilling som partileder?

- Det er klart at jeg har tenkt på hva som har vært best for partiet og meg selv. Jeg er helt sikker på at det har vært rett å stå i stormen og ta ansvar.

Ser framover
Navarsete er lykkelig over at «den traurige vinteren» er over. Nå gleder hun seg til å åpne dagens landsmøte med en tale som ser framover mot «en lysere vår». Når hun holder sin landsmøtetale i dag, har hun ett nytt og viktig budskap til sine partimedlemmer:

- Jeg tror det blir viktigere framover at Norge lykkes i integreringspolitikken, og at vi er stolte av den nasjonen vi er. Vår trygghet på vår kultur gjør at vi er åpne for å inkludere andre. Det er viktig både i bygd å by.