Julekalenderen på NRK:

- Et historisk bunnivå

NRK sin nye kjendiskalender «24-stjerners julekalender» slår bra an blant seerne, og ligger på toppen av mest sette programmer i helgen. Men Ingebrigt Steen Jensen er ikke overbevist.

KJENDISKALENDER: Gjestene på kalenderen er blant annet velkjente politikere, TV-personligheter og influensere. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
KJENDISKALENDER: Gjestene på kalenderen er blant annet velkjente politikere, TV-personligheter og influensere. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette må være et historisk bunnivå av adventskalender-tv, sier mangeårig reklamemann og forfatter Ingebrigt Steen Jensen (67) til Dagbladet.

NRKs nye julekalender-konsept går ut på at 24 TV-ansikter konkurrerer mot hverandre hver dag frem til jul. Oppgavene kan være så mangt, og til tider ydmykende, som å pynte det fineste pepperkakehuset, eller smelte en isbit med kroppsvarme.

KUTTER SEG: I kampens hete går det litt fort for Lasse Matberg, som ender med å kutte seg veldig under en av konkurransene. Video: Sofie Losen og Nora Skavhaug Vis mer

På tross av et labert terningkast to av VG, som ikke lot seg fascinere over kjendiskonseptet, har programmet slått bra an hos publikum. Helgens episoder nådde topp 10-listen av mest sette programmer på NRK.

«Har NRK TV noensinne sendt noe mer infantil og meningsløst enn «24-stjerners julekalender» som går i ti minutter hver kveld i beste adventstid.?», skriver Steen Jensen i en post på sin Facebook-side.

KRITISK: Ingebrigt Steen Jensen. Foto: Paul Paiewonsky / Dagbladet
KRITISK: Ingebrigt Steen Jensen. Foto: Paul Paiewonsky / Dagbladet Vis mer

Starter med et smell

Programmet har gått over all forventing, ifølge Mirja Minjares, prosjektredaktør i NRK.

Første sending brakte løst med et totalt seertall på 821 000, et tall de neste episodene ikke har klart å toppe.

- Vi har vært ganske trygge på at dette er gøyalt innhold som har gode forutsetninger for å treffe målet om å gi publikum en daglig morsom pause fra julestria, men at så mange seere skulle mene det samme som oss er vi skikkelig fornøyde med, sier hun videre.

Blant deltakerne finner vi blant annet MDG-Lan Marie Berg, Martin Lepperød, Christian Borch og Aurora Gude, altså en politiker, en komiker, tidligere nyhetsanker og en blogger. Resten av deltakergruppen består av influensere, reality-kjendiser og en blanding av NRK-kjendiser og TV 2-kjendiser.

KONKURRANSE: 24 kjendiser skal gjennom en rekke jule-utfordringer i NRKs nye julekalender: «24 stjerners julekalender». Reporter: Sofie Losen. Video: NRK/ Nora Skavhaug. Vis mer

En av 24

Forfatter og reklamemann, Ingebrigt Steen Jensen, reagerer også på casten i produksjonen. Han vedgår at for ham er de fleste av deltakerne totalt ukjente.

Han reagerer på at han bare drar kjensel på fem av 24 kjendisene, og at han bare kan navngi tre av dem.

- Programleder Markus Neby sier det uten blygsel: For meg blir det ikke jul før jeg har sett 24 kjendiser kaste all verdighet på sjøen for å vinne tullete konkurranser - befriende ærlig om ikke annet, sier Jensen til Dagbladet.

På Facebook reagerer han på konkurransene i tv-programmet. «Gårsdagens festlighet var at deltakerne skulle smelte en isklump ved hjelp av egen kroppsvarme. Skulle gjerne vært flue på veggen i redaksjonen da en eller annen komiker kom på denne idéen: "Vi gir dem en isklump med en nøtt frosset fast inni og så må de rulle den på maven, presse dem mot brystene, stappe dem ned i underbuksa helt til de smelter...det blir helt sinnsykt sjukt bra..." Er det mulig???»

Ikke overbevist

- Alle kan ikke like alt vi lager. Humor er kanskje også en av de sjangrene som det oftest er delte meninger om, sier Mirja Minjares angående Jensens kritikk.

NRK oppgir at programmet er ment for hele familien, men fortrinnsvis fra 9 år og oppover.

- Målet var å samle en bred og mangfoldig cast, med appell til alle aldre. Det syntes vi at vi har fått til, sier Minjares.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer