- Et historisk valg

Venstresida vinner valget på Island.

SEIRET: Foreløpige resultater fra valget på Island tyder på at statsminister Jóhanna Sigurdardóttir kan fortsette i regjering. Foto: AFP PHOTO/Olivier Morin/Scanpix
SEIRET: Foreløpige resultater fra valget på Island tyder på at statsminister Jóhanna Sigurdardóttir kan fortsette i regjering. Foto: AFP PHOTO/Olivier Morin/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det konservative Selvstendighetspartiet erkjenner nederlag i valget på Island. Foreløpige resultater tyder på at venstresiden får rent flertall i nasjonalforsamlingen.

- Vi tapte denne gangen, men vi vil vinne igjen senere, sa Selvstendighetspartiets leder Bjarni Benediktsson natt til søndag.

De venstreorienterte regjeringspartiene Sosialdemokratene og De venstregrønne ligger an til å få henholdsvis 33 og 20 prosent av stemmene, ifølge prognoser fra valgkommisjonen etter at 38 prosent av stemmene er talt opp.

- Det er god grunn til å smile. Hvis dette blir resultatet, så er valget historisk, siden det blir første gang venstresiden får flertall, sier statsminister og leder for Sosialdemokratene Jóhanna Sigurdardóttir.

De to venstreorienterte partiene tar sikte på å fortsette i regjering. En utfordringene de må forholde seg til, er uenighet i EU-spørsmålet. Mens Sosialdemokratene mener Island må inn i EU for å takle den økonomiske krisen, foretrekker De venstregrønne at landet fortsetter å stå utenfor unionen.

Velgerne ser ut til å ha sviktet det konservative Selvstendighetspartiet, som satt i regjering i 18 år fram til januar i år. Da gikk regjeringen til tidligere statsminister Geir Haarde av, etter langvarige demonstrasjoner mot myndighetens håndtering av den økonomiske krisen.

Partileder Bjarni Benediktsson sier han hører budskapet fra velgerne klart og tydelig.

- Det er tydelig at vi har mistet tillit, og at vi bare så vidt har begynt å vinne den tilbake.(NTB)