- Et historisk valg

Venstresida vinner valget på Island.

SEIRET: Foreløpige resultater fra valget på Island tyder på at statsminister Jóhanna Sigurdardóttir kan fortsette i regjering. Foto: AFP PHOTO/Olivier Morin/Scanpix
SEIRET: Foreløpige resultater fra valget på Island tyder på at statsminister Jóhanna Sigurdardóttir kan fortsette i regjering. Foto: AFP PHOTO/Olivier Morin/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det konservative Selvstendighetspartiet erkjenner nederlag i valget på Island. Foreløpige resultater tyder på at venstresiden får rent flertall i nasjonalforsamlingen.

- Vi tapte denne gangen, men vi vil vinne igjen senere, sa Selvstendighetspartiets leder Bjarni Benediktsson natt til søndag.

De venstreorienterte regjeringspartiene Sosialdemokratene og De venstregrønne ligger an til å få henholdsvis 33 og 20 prosent av stemmene, ifølge prognoser fra valgkommisjonen etter at 38 prosent av stemmene er talt opp.

- Det er god grunn til å smile. Hvis dette blir resultatet, så er valget historisk, siden det blir første gang venstresiden får flertall, sier statsminister og leder for Sosialdemokratene Jóhanna Sigurdardóttir.

De to venstreorienterte partiene tar sikte på å fortsette i regjering. En utfordringene de må forholde seg til, er uenighet i EU-spørsmålet. Mens Sosialdemokratene mener Island må inn i EU for å takle den økonomiske krisen, foretrekker De venstregrønne at landet fortsetter å stå utenfor unionen.

Velgerne ser ut til å ha sviktet det konservative Selvstendighetspartiet, som satt i regjering i 18 år fram til januar i år. Da gikk regjeringen til tidligere statsminister Geir Haarde av, etter langvarige demonstrasjoner mot myndighetens håndtering av den økonomiske krisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer