SKOLE OG IDRETT: – Kampen er ikke tapt før siste ball er spilt. Det er derfor jeg elsker sporten. Man kan hente seg inn og kjempe tilbake, sier tennisspiller Alexandra Borg, som har mottatt idrettsstipend ved Rollins College i USA. Foto: Siv Dolmen / Finansavisen
SKOLE OG IDRETT: – Kampen er ikke tapt før siste ball er spilt. Det er derfor jeg elsker sporten. Man kan hente seg inn og kjempe tilbake, sier tennisspiller Alexandra Borg, som har mottatt idrettsstipend ved Rollins College i USA. Foto: Siv Dolmen / FinansavisenVis mer

Et idrettsstipend i USA kan være verdt 1 – 2 millioner kroner

Er du så flink i din idrett at du får et idrettsstipend i USA kan det være snakk om store penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Gjennom idrettsstipender ved universiteter i USA slipper stadig flere norske idrettsutøvere å ta et valg mellom utdanning og sporten de brenner for, skriver Finansavisen i dag.

I tillegg er det snakk om store penger til skole og andre utgifter.

Skal spille tennis for skolen

– Det at jeg har mottatt et idrettsstipend betyr at jeg slipper å velge. Jeg kan få en god utdannelse og samtidig satse på idretten, sier tennis-spiller Alexandra Borg (19) til Finansavisen i dag.

Borg kom til finalen i junior-NM i fjor, og deltok i EM i Sveits. Etter tre år på Wang videregående skole skal hun til høsten begynne på Rollins College i Orlando. Der skal hun spille på skolens tennislag.

– Rollins College er en god skole med et godt tennislag. Det er midt i blinken for meg, sier Borg til avisen.

Med et spesialtilpasset opplegg får hun muligheten til å kombinere sport og studier, og hun har fått et stipend som dekker alle skoleutgifter.

- Det var en unik mulighet jeg ikke kunne takke nei til, sier Borg.

På golfstipend

For tre år siden tok Sandra Nordaas (19) sølv i junior-EM i golf. Siden det har hun blant annet deltatt i ungdoms-OL i Kina, og vunnet den prestisjefulle turneringen British Girls.

Dette har gjort henne til en ettertraktet kandidat for de amerikanske universitetene.

– Universitetene i USA sender trenerne sine til store turneringer som spilles rundt om i verden. Der går de rundt og følger med på spillere og deres resultater. Det var sånn jeg kom i kontakt med trenerne ved ulike skoler, sier Nordaas til Finansavisen.

Golfspilleren, som også har gått på Wang, har takket ja til et idrettsstipend ved University of Arizona, hvor hun begynner til høsten.

– Etter fire år på college håper jeg å kunne spille på heltid. Foreløpig ønsker jeg å kombinere både sport og studier. Der andre kobler av med Playstation liker jeg å koble av med skole, sier hun med et smil.

Hjelper med stipend

Kim Moe Krohn har ifølge Finansavisen hjulpet nordmenn med stipender i USA siden 2009.

I år har han hjulpet 90 nordmenn med idrettsstipender i USA, og for de aller dyktigste er det snakk om store penger.

– Et fullt stipend dekker absolutt alt fra leie og skolepenger, til mat og forsikring. Den beste avtalen i år gikk til en norsk fotballspiller som har fått et stipend til en verdi av 62.000 dollar i året, over fire år. Snittverdien på stipendet blant de beste utøverne ligger imidlertid på rundt 28.000 dollar i året, sier Krohn til avisen.

Til dagens valutakurs tilsvarer det fra 237.000 til 525.000 kroner året, eller fra 948.000 til 2,1 millioner kroner for fire år.

Flere økonominyheter

Har aldri vært dyrere å leie en 2-roms i Oslo
Boligprisene i all-time high