Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et ikon fra fortida

Med Osama bin Ladens fall er et ikon for islamsk motstand mot Vesten borte, men han hadde allerede utspilt sin rolle, skriver Einar Hagvaag.

 AVDØD:  Osama bin Laden ble i dag fjernet fra listen over USAs mest ettersøkte. Han var et ikon fra fortida, skriver Dagbladets kommentator. Foto: REUTERS/FBI/Handout
AVDØD: Osama bin Laden ble i dag fjernet fra listen over USAs mest ettersøkte. Han var et ikon fra fortida, skriver Dagbladets kommentator. Foto: REUTERS/FBI/Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DERSOM Osama bin Laden hadde blitt tatt i 2004, eller si så seint som i 2006, kunne det kanskje fått viktige følger for krigen i Afghanistan og for de politiske forholdene i den muslimske verden. Etter flyangrepet mot Tvillingtårnene i New York og Pentagon i Washington i USA 11. september 2001 hadde Osama bin Laden gjort seg til et viktig ikon for en islamistisk «hellig krig» mot Vesten og alt dens vesen i mange frustrerte muslimers øyne. USA under president George W. Bush gjorde ham sitt fremste fiendebilde i det man kalte «krigen mot terrorismen». Men det var en feilslått krig, innså etterhvert stadig flere, for terrorisme er ikke en håndfast fiende som man kan erklære krig imot.

OSAMA BIN LADEN og hans al-Qaida spilte dengang en viktig politisk rolle og hadde et nokså fritt spillerom i Afghanistan under Taliban-regimet der. Men i dag spiller ikke verken bin Laden eller al-Qaida noen viktig rolle, nesten ingen rolle, i krigen i Afghanistan. Bin Laden spiller heller ingen viktig rolle i al-Qaida annet enn som et slags samlende ikon, al-Qaida er mer et løselig sammenknyttet nettverk av grupper her og der som hevder å kjempe den samme hellige krigen mot de vantro fra Vesten.

JASMIN-REVOLUSJONEN i Tunisia i år innvarslet et tidsskifte i den arabiske, og forsåvidt den muslimske, verden. De revolusjonære bølgene som fremdeles skyller over de arabiske landene viser at Osama bin Laden og al-Qaida har gått ut på dato forlengst. De arabiske opprørerne kjemper for helt andre verdier enn de middelalderske tolkningene av Koranen. Arabiske opprørere vil både ha de frihetene som de har sett europeerne nyter og islam og sin egen kultur samtidig. Dagens revolusjonære arabere ser ingen motsetning i dette. De er moderne opprørere, framtidsrettede og ikke tilbakeskuende nostalgikere som vil gjennopprette et islamsk kalifat.

DE AUTORITÆRE arabiske herskerne som har falt og de som ennå trues av de revolusjonærte bølgene, opptrådte som et bolverk mot islamistene. Men ingen steder er det islamistene som har stått i spissen for de revolusjonære. Med dette står bin Laden, al-Qaida og de ytterliggående islamistene igjen avkledte. De har ennå et visst fotfeste noen steder, men det er i de mest tilbakestående, minst utviklede og mest gammeldagse områdene i den muslimske verden, som i Afghanistan og Pakistan. Men der er det afghanske og pakistanske grupper av Taliban som fører kampen mot det moderne samfunnet med våpen i hånd, ikke al-Qaida. Det er med andre ord en hjemlig opposisjon som man politisk må forholde seg til og som man skulle kunne forhandle med.

KRETSEN RUNDT Osama bin Laden har nok trolig forberedt seg på denne dagen. Hevnen kan ligge om hjørnet. Sovende celler kan finnes i Europa og USA som nå vil forsøke å gjennomføre voldelige angrep mot sine fiender. Verken i Afghanistan eller Pakistan er de ytterliggående islamistene nedkjempet, fordi deres grubunn finnes i samfunnet som omgir dem. I Somalia finnes en heimebrent variant som nå har slått seg på sjørøveri.

IRAN ER KASUS aparte. Det er et sjia-muslimsk regime, mens al-Qaida er sunni-muslimske militante. Det iranske regimet trues imidlertid også av opprør på hjemmebane, og iranske opposisjonelle har naturligvis latt seg oppgløde av den arabiske revolusjonen.

OSAMA BIN LADEN var et ikon for ei tid som er forbi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media