Et juridisk krigsspill

Den knusende dommen i Nes herredsrett trekker en linje direkte til riksadvokat Tor-Aksel Buschs juridiske sjakktrekk da tiltalen ble utformet i vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ORDERUD-SAKEN har også vært et juridisk og etterforskningsmessig sjakkspill der politiet og påtalemyndigheten ble møtt med en tøff linje fra de siktede og deres forsvarere. Fra ganske tidlig i saken handlet det om mangel på tilståelser og avgjørende, tekniske bevis. Én etter én nektet de tiltalte å forklare seg for etterforskerne. Og de aktive forsvarerne har bombardert politi og påtalemyndighet med kritikk. På et sentralt punkt sier dommen at klientene til forsvarerne Cato Schiøtz og Frode Sulland har fått svekket sin troverdighet i herredsrettens øyne som en direkte følge av dette aktive forsvaret. Fokuset på «andre spor», og særlig på Jan Christian Paust, som politiet hadde sjekket ut av saken, har åpenbart irritert retten.

ET JURIDISK sjakktrekk som fikk avgjørende betydning for utfallet i saken, fant sted på førjulsvinteren i fjor. Etter at de hadde gått gjennom saksdokumentene, var statsadvokatene Jørn Maurud og Olav Thue overbevist om de fire siktedes skyld i trippeldrapet i kårboligen «Kristiansborg» på Orderud gård 22. mai 1999. Men de ville gjerne sikre bevis som de kunne være tilnærmet sikre på at retten ville oppfatte som fellende. Da de to statsadvokatene før jul i fjor sendte sin innstilling til riksadvokaten, forsøkte de et opplegg som de trodde kunne frambringe slike bevis. Alle de fire siktede hadde sluttet å avgi politiforklaringer, og de tekniske bevisene fra åstedet tilbød ingen sikker konklusjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer