Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et katastrofalt valg for Hillary i natt

Clinton i trøbbel etter nærmest historisk Sanders-seier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blinker noen varsellamper for Hillary Clinton, etter at Bernie Sanders i natt vant med hele 61 prosents oppslutning mot Clintons 39 i primærvalget i New Hampshire. Ifølge Amerikanskpolitikk.no er det kun John F. Kennedy som har vunnet med større margin i delstaten.

- Det er litt som forventet at Sanders vant, delstaten passer bra for ham, men marginene ble større enn forventet. Egentlig er det et katastrofalt valg for henne, sier Svein Melby, USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

- Sliter åpenbart Han mener det er en grusom tillitskrise hos velgerne overfor Clinton, og mener et av problemene er at hun er så tett forbundet med den politiske eliten.

- Hun sliter åpenbart. Bernie Sanders skulle i utgangspunktet ikke være en trussel for henne.

- Nå har han et momentum bak seg. Og har har samlet inn ganske mye penger, og har bra med ressurser og etter hvert en sterk organisasjon. Det er fortsatt mer sannsynlig at Clinton vinner. Nå må vi se alvorlig på muligheten for at Hillary kan tape. Det er det ingen av oss som hadde trodd, sier Melby.

Dagbladets Vegard Kristiansen Kvaale kaller nattas valgresultat et mareritt for Clinton.

Som i 2008? Jan Arild Snoen, USA-ekspert og spaltist i Minerva, sier det i verste fall for Hillary kan bli en reprise av 2008-valgkampen, hvor hun som kjente tapte mot Barack Obama.

- Hun ledet solid, og så kom det en raring inn fra siden, sier Snoen.

De neste primærvalgene er i Nevada og Sør-Carolina. Der står Clinton tradisjonelt sterkt, særlig blant den relativt store andelen velgere med minoritetsbakgrunn.

VALGKAMP: EN presidentvalgkamp kan også inkludere besøk på ulike spisesteder i steder som Manchester, New Hampshire, hvor Hillary Clinton var 7. februar. Foto: REUTERS / Brian Snyder / NTB scanpix
VALGKAMP: EN presidentvalgkamp kan også inkludere besøk på ulike spisesteder i steder som Manchester, New Hampshire, hvor Hillary Clinton var 7. februar. Foto: REUTERS / Brian Snyder / NTB scanpix Vis mer

- Det er nok ganske stor nervøsitet i Hillary-leiren nå. Men den slår ikke ordentlig inn før hun eventuelt taper i Nevada. Der bør hun vinne. Og hvis hun ikke klarer å holde en dominerende andel blant svarte velgere, som er viktig i de demokratiske valgene, så taper hun, sier Snoen.

- Ulempe å vite hva du gjør Jennifer L. Bailey, professor i statsvitenskap ved NTNU, mener Clinton har en stor utfordring foran seg.

- Hillary har vært med lenge, det er ikke så spennende, hun har ikke noe nytt å tilby. Folk vil ikke ha erfaring, det er en ulempe i amerikansk politikk å vite hva du gjør, sier Bailey til NTB

Hun sier at Clinton ikke har klart å fange opp de yngste velgerne, i motsetning til Sanders.

- Han snakker om ulikhet i samfunnet, og det slår igjennom hos mange. Men det er et stort spørsmål om Sanders kan vinne andre steder.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram