- Et kick å få fredsprisen!

- Det er et stort kick å få så stor oppmerksomhet som vi får her i Leger Uten Grenser. Nobels fredspris er en anerkjennelse av vårt arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Hans Johan Strømnes i Leger Uten Grenser. Hans Johan er fra Lunner på Hadeland, og er kontorleder ved organisasjonens Oslo-kontor.

- Nå er det over 20000 lokalt ansatte i organisasjonen. Vi har avdelinger i 18 land, og vi jobber med helseprosjekter i om lag 80 land rundt om i verden, forteller Strømnes, som er en av fem ansatte i Norge.

Organisasjonens hovedmål i Norge er rekruttering av personell, finansiering av prosjekter via private gaver og statlige midler, samt å synes aktivt i samfunnet og mediene.

Vil fortelle

- Hva er forskjellen på Leger Uten Grenser og andre organisasjoner?

- For det første er vi en medisinsk organisasjon. Den jobben vi gjør er alltid forbundet med helse og det å redde liv. Det viktigste er at de svakeste, enten det er krig eller naturkatastrofe som truer, får den hjelp og beskyttelse som de har krav på, sier han.

- Den kanskje aller viktigste forskjellen på oss og andre er at vi alltid forbeholder oss retten til å stå fram og fortelle om det vi ser og opplever. Å vitne på vegne av befolkninger i nød.

Noen ganger har dette ført til at vi har blitt kastet ut av landet.

- Dette er vanskelig. Når man blir kastet ut, mister man jo muligheten til å hjelpe, likevel må vi gjøre det slik når det er situasjoner som gjør de menneskelige lidelsene for grusomme eller at hjelpen ikke kommer fram til dem som trenger den mest, sier Strømnes.

Bry deg!

- Hva opplever du som den største utfordringen?

- Krig har skapt flyktningstrømmer og sultkatastrofer. Det har vært store utbrudd av epidemier og sykdommer. Folk har levd under uverdige forhold, og fortsatt er det mange som lider. Likevel er kanskje den største utfordringen å fortsette kampen for at alle skal ha uhindret adgang til mat og medisiner, et hjem og beskyttelse.

- Det kan være vanskelig når vi hver dag bombarderes med nyheter om krig og katastrofer rundt omkring i verden. Vi bryr oss til slutt bare om det vi har rundt oss fordi det andre blir for uforståelig og fjernt fra vår hverdag i overflod.

Men uansett landegrenser, kulturer, religion eller rase, sier Strømnes:

- Vi må aldri slutte å bry oss om hverandre.