Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et kjæledyr i senga kan gjøre at du sover bedre

Gir trygghet og selskap.

NÆRHET:  I Norge har 14 prosent av husstandene hund og 17 prosent av husstandene katt. Ytterligere ti prosent har andre dyr.  Foto: NTB Scanpix
NÆRHET: I Norge har 14 prosent av husstandene hund og 17 prosent av husstandene katt. Ytterligere ti prosent har andre dyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvordan sove bedre? Spørsmålet opptar forskere i hele verden.

Ifølge Folkehelseinstituttet viser undersøkelser fra en rekke land at rundt en tredjedel sliter med søvnproblemer ukentlig. I Norge har 15 prosent søvnproblemer i mer enn en måned i strekk.

En søvnklinikk i Arizona i USA har over tid stilt alle pasientene spørsmål om søvn og søvnforhold. De hadde 150 pasienter fra august 2014 til januar 2015, og alle har svart på spørsmålene. 49 prosent av pasientene hadde kjæledyr, og over halvparten av dem med kjæledyr oppga å sove med kjæledyret enten i samme rom, eller i senga.

Flere fordeler enn ulemper I en tidligere undersøkelse fra 2013 oppga ti prosent av dem med kjæledyr på rommet at de syntes dyrene forstyrret søvnen. Denne runden sa rundt tjue prosent at dyrene hadde senket søvnkvaliteteten deres, ved å gå rundt, snorke eller på annen måte forstyrret søvnen.

Men dobbelt så mange oppga at det hadde fordeler å ha et kjæledyr på soverommet eller i senga.

Gir sikkerhet 41 prosent (31 pasienter) fortalte at å ha en hund eller katt eller annet kjæledyr i senga, ga dem sikkerhet, selskap eller avslapning, som hjalp dem å sove bedre. En 64-år gammel enslig kvinne sa hun følte seg mer fornøyd når hun hadde hunden under dyna ved fotenden, mens en annen gift kvinne kalte sine to små hunder for «sengevarmere».

Noen av pasientene oppga uten å bli spurt, at de hadde skaffet seg en hund eller en katt med det formål å slappe av bedre.

De som sov alene, både dem med bortreist partner og dem uten, snakket oftere om selskapet i å ha et kjærledyr på rommet.

Søvnklinikken har ikke samlet inn informasjon om fordelene ved å sove inntil et annet menneske.

Ifølge SSBs Omnibusundersøkelse har nesten en tredjedel av norske husstander hund eller katt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media