- Et kjempekult møte

Iranske Shideh Morovati (10) følte hun møtte noen hun kjente da hun i går delte ut et fredsdiplom til Shirin Ebadi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg syntes det var en ære. Jeg hadde veldig lyst til å møte henne, forteller Shideh Morovati (10) stolt.

I går kveld gikk hun i fakkeltog sammen med 4000-5000 andre for å hylle fredsprisvinneren. Da var hun kledd i vinterlige bobleklær igjen.

Pyntet til fest

Bare noen timer tidligere var tiåringen pyntet til fest for å møte Shirin Ebadi på Rådhusplassen der flere tusen barn var samlet. En overstrømmende og smilende fredsprisvinner omfavnet jenta som kunne gratulere henne på sitt eget språk.

Eleven ved Møllergata skole var plukket ut for å gi fredsprisvinneren barnas fredsdiplom før nobelprisutdelingen begynte.

- Det var helt kjempekult, sier den iranske tiåringen.

Hun visste godt hvem det var hun skulle møte.

- Jeg hørte at hun vant fredsprisen og var advokat og jobbet for frihet i Iran. Og at hun var en veldig grei person.

Stolt

- Hvordan var hun?

- Hun klemte meg og sa jeg burde være stolt over å være ei iransk jente. Og det er jeg. Det føltes som om jeg kjente henne fra før, forteller Shideh.

Vil bry seg

Hun kom til Norge som politisk flyktning for to år siden og snakker perfekt norsk. Ifølge Mahmod Hamzeloee, som er en venn av familien, kommer hun fra en kjent politisk familie i Iran. To av onklene hennes skal være drept. Og jenta har allerede et sterkt engasjement. Hun er ikke i tvil om at det er viktig å gå i fakkeltog for å vise hva man synes.

- Det er for å vise at jeg bryr meg, og at jeg ikke bare er kommet hit for å ha det moro, sier Shideh Morovati. Selv har hun lyst til å bli både lege og advokat - og fredsprisvinner.

- Jeg må bare bli litt større og vite litt mer om hvordan man gjør det, sier hun veslevoksent.

FIKK KLEM: Shideh Morovati fikk en god klem da hun ga Shirin Ebadi et fredsdiplom på barnas fredsprisfest utenfor Oslo rådhus i går.