- Et kjempetraume for befolkningen

Tøft for sør-afrikanerne å følge nyhetene om Mandelas tilstand, sier Kirkens Nødhjelp.

VEMODIG: Det er traumatisk og vemodig for sør-afrikanerne å følge nyhetene om Nelson Mandelas tilstand, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær, Helland, som har bodd i Sør-Afrika. Her Mandela med sin kone Graca. Foto: TORBJÖRN SELANDER
VEMODIG: Det er traumatisk og vemodig for sør-afrikanerne å følge nyhetene om Nelson Mandelas tilstand, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær, Helland, som har bodd i Sør-Afrika. Her Mandela med sin kone Graca. Foto: TORBJÖRN SELANDERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): - Det er traumatisk for sørafrikanere å følge nyhetene om tilstanden til Nelson Mandela, mener Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Datteren til Nelson Mandela, Makaziwe Mandela, opplyser til den statlige kringkasteren SAFM at situasjonen for den tidligere presidenten og apartheidmotstanderen er «svært kritisk».

- Veldig vemodig - Dette er et vannskilleøyeblikk. Mandela er det største symbolet Afrika har. Dette er veldig vemodig, og jeg opplever det også slik personlig, sier Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp (KN), til NTB.

Hun ledet KNs kontor i Sør-Afrika fra 2008 til 2011.

Helland sier at mange sørafrikanere synes det er vanskelig å følge med på de stadige nyhetsmeldingene om Mandelas helsetilstand.
- Dette er et kjempetraume for befolkningen. Man slites mellom et håp om at han overlever og et ønske om at han får en verdig død. Jeg tror alle erkjenner at han må få slippe å lide mer nå.

Kan skru av maskinen Kilder som står familien nær, sier til  NRK at eldsterådet har gitt klarsignal til å skru av maskinen som hjelper Mandela med å puste.

Helland sier at det er viktig at eldsterådet nå er involvert i prosessen og med på å ta avgjørelsene om Mandelas behandling.
- Det sitter dypt i den sørafrikanske kulturen at de eldste i stammen er ansvarlige for mennesker fra de fødes til de dør, sier hun. (NTB)